Fler flyg i Stockholm i mars

Stockholms län | Flygtrafik |
Person framför incheckningsdisk på flygplats
Erik Odiin, Unsplash

I mars ökade flygtrafiken på svenska flygplatser igen, jämfört med månaden innan. Ökningen är delvis en säsongseffekt – normalt sker fler flygningar i mars än i februari – men i vissa delar av landet är ökningen större än så. Det visar ny statistik från Transport­styrelsen.

Totalt landade omkring 11 500 flyg på svenska flygplatser förra månaden. Det är omkring hälften av vad som varit väntat utan pandemi, men alltså en ökning jämfört med månaden innan. Även i Stockholms län ökade flygtrafiken. I mars landade 6 446 reguljär- eller charterflyg i Stockholm, jämfört med 4 982 månaden innan, och därutöver 151 taxiflyg.

Det är drygt dubbelt så många som under samma månad förra året, men fortfarande färre än före pandemin. Totalt reste omkring 1 229 200 passagerare till och från flygplatserna i länet.

Flygstoppet efter Rysslands invasion av Ukraina har inte haft någon synbar effekt på siffrorna. I fjolårets destinationsstatistik från landets statligt ägda flygplatser stod Ryssland för mindre än en halv procent av utrikesresorna.

Ladda ner den här grafen som pngsvgeps

På Arlanda landade i mars 5 601 flyg, och på Bromma 845.

FlygplatsLandningar i marsSamma månad 2020Förväntat antal utan pandemi (ca)
Stockholm−Arlanda flygplats5 6012 02310 900
Stockholm−Bromma flygplats8452122 200
”Förväntat antal utan pandemi” baseras på antal landningar under samma månader tidigare år, samt trend.

63 procent av landningarna på flygplatserna förra månaden utgjordes av utrikesflyg (4 043 flighter). Det är ungefär samma andel som under marsmånaderna närmast före pandemin.

Mellan covidutbrottet i Sverige i mars 2020 och slutet av mars 2022 landade totalt 98 231 flyg på Arlanda och Bromma. Det är omkring 69 000 färre än vad som varit väntat utan pandemi, om tidigare trender i passagerartrafiken hade stått sig.1

Lokal, datadriven journalistik

Newsworthy är en nyhetssajt som gör lokal journalistik baserat på data. Vi är datajournalister som analyserar och tolkar världen på siffror, snarare än tyckande.

Allt vi gör sker ur ett lokalt perspektiv. Alla artiklar lokalanpassas ner på kommun- och länsnivå.