Fler flyg på Skavsta i mars

Södermanlands län | Flygtrafik |
Person framför incheckningsdisk på flygplats
Erik Odiin, Unsplash

I mars ökade flygtrafiken på svenska flygplatser igen, jämfört med månaden innan. Ökningen är delvis en säsongseffekt – normalt sker fler flygningar i mars än i februari – men i vissa delar av landet är ökningen större än så. Det visar ny statistik från Transport­styrelsen.

Totalt landade omkring 11 500 flyg på svenska flygplatser förra månaden. Det är omkring hälften av vad som varit väntat utan pandemi, men alltså en ökning jämfört med månaden innan. Även i Södermanlands län ökade flygtrafiken. I mars landade 130 reguljär- eller charterflyg på Skavsta, jämfört med 88 månaden innan, och därutöver två taxiflyg.

Trots ökningen var marstrafiken bara en en fjärdedel av det väntade för månaden, utan pandemi. Och då är mars ändå även normalt en månad då Sörmlands­flygplatsen har lite trafik. Totalt reste omkring 35 100 passagerare till och från flygplatsen.

Flygstoppet efter Rysslands invasion av Ukraina har inte haft någon synbar effekt på siffrorna. I fjolårets destinationsstatistik från landets statligt ägda flygplatser stod Ryssland för mindre än en halv procent av utrikesresorna.

Ladda ner den här grafen som pngsvgeps

98 procent av landningarna på flygplatsen förra månaden utgjordes av utrikesflyg (128 flighter). Det är ungefär samma andel som under marsmånaderna närmast före pandemin.

Mellan covidutbrottet i Sverige i mars 2020 och slutet av mars 2022 landade totalt 4 217 flyg på Skavsta. Det är omkring 4 000 färre än vad som varit väntat utan pandemi, om tidigare trender i passagerartrafiken hade stått sig.1

Lokal, datadriven journalistik

Newsworthy är en nyhetssajt som gör lokal journalistik baserat på data. Vi är datajournalister som analyserar och tolkar världen på siffror, snarare än tyckande.

Allt vi gör sker ur ett lokalt perspektiv. Alla artiklar lokalanpassas ner på kommun- och länsnivå.