Fler flyg i Östergötland i mars

Östergötlands län | Flygtrafik |
Flygplan och kondensstrimmor mot blå himmel
Aviationstirling, Wikimedia Commons (CC BY-SA 4.0)

I mars ökade flygtrafiken på svenska flygplatser igen, jämfört med månaden innan. Ökningen är delvis en säsongseffekt – normalt sker fler flygningar i mars än i februari – men i vissa delar av landet är ökningen större än så. Det visar ny statistik från Transport­styrelsen.

Totalt landade omkring 11 500 flyg på svenska flygplatser förra månaden. Det är omkring hälften av vad som varit väntat utan pandemi, men alltså en ökning jämfört med månaden innan. Även i Östergötlands län ökade flygtrafiken. I mars landade 76 reguljär- eller charterflyg i Östergötland, jämfört med 57 månaden innan, och därutöver tolv taxiflyg.

Det är långt fler än under samma månad förra året, men fortfarande färre än före pandemin. Totalt reste omkring 9 400 passagerare till och från flygplatserna i länet.

Flygstoppet efter Rysslands invasion av Ukraina har inte haft någon synbar effekt på siffrorna. I fjolårets destinationsstatistik från landets statligt ägda flygplatser stod Ryssland för mindre än en halv procent av utrikesresorna.

Ladda ner den här grafen som pngsvgeps

På länets just nu mest trafikerade flygplats, Linköping−Saab flygplats landade i mars 55 flyg.

FlygplatsLandningar i marsSamma månad 2020Förväntat antal utan pandemi (ca)
Linköping−Saab flygplats55290
Norrköping-Kungsängens flygplats21450
”Förväntat antal utan pandemi” baseras på antal landningar under samma månader tidigare år, samt trend.

91 procent av landningarna på flygplatserna förra månaden utgjordes av utrikesflyg (69 flighter). Det är ungefär samma andel som under marsmånaderna närmast före pandemin.

Mellan covidutbrottet i Sverige i mars 2020 och slutet av mars 2022 landade totalt 837 flyg på Linköpings flygplats och Norrköpings flygplats. Det är omkring 1 000 färre än vad som varit väntat utan pandemi, om tidigare trender i passagerartrafiken hade stått sig.1

Lokal, datadriven journalistik

Newsworthy är en nyhetssajt som gör lokal journalistik baserat på data. Vi är datajournalister som analyserar och tolkar världen på siffror, snarare än tyckande.

Allt vi gör sker ur ett lokalt perspektiv. Alla artiklar lokalanpassas ner på kommun- och länsnivå.