Tredje störst andel påbörjade vaccinationer på Gotland – i hela landet

Gotlands län | Corona |
Så framskrider vaccineringen i Gotlands län.
Gustav Gatu, Newsworthy

Här är de senaste siffrorna om hur vaccineringen mot covid-19 går i Gotlands län och resten av landet.

Totalt har 48 830 personer på Gotland fått sin första vaccindos fram till vecka 13, enligt Nationella vaccinationsregistret. Det innebär att 91 procent av befolkningen fått minst en dos. Det är en större andel än i de flesta andra län. Västerbottens län har vaccinerat flest i hela landet (93 procent).

47 915 personer eller 89 procent av alla i befolkningen på Gotland har tagit en andra dos.

Graf över andel vaccinerade

Färre vaccindoser än förra veckan i Gotlands län

Förra veckan delades totalt 390 vaccindoser ut i Gotlands län. Det är färre än veckan innan (−122 doser). Till största delen rör det sig om tredje dosen, ungefär nio av tio av de som vaccinerades förra veckan fick påfyllnadsdosen. Följande bild visar utvecklingen vecka för vecka.

Graf över vaccinerade per vecka

Åtta av tio över 80 år har fått fjärde dosen

Äldre personer är betydligt mer sårbara för det nya coronaviruset än yngre. Därför har äldre prioriterats i vaccineringen. Personer över 80 år rekommenderas numera att ta en fjärde vaccinationsdos. På Gotland har hittills 3 273 personer – eller 78 procent av 80-plussarna – fått en fjärde spruta. Sedan den här veckan rekommenderas alla över 65 år att ta den andra påfyllnadsdosen.

Alla över 18 år rekommenderas att ta en tredje dos vaccin.

Graf över vaccinerade per åldersgrupp

Flest vaccinationer i början av juli i Gotlands län

I massvaccinationens mest intensiva fas, i början av juli, delades som mest mer än 5 000 vaccindoser i veckan ut i Gotlands län. I takt med att de flesta fått sina första doser minskade tempot.

Gotlands län har vaccinerat fler än de flesta

Totalt har 7 821 688 personer i hela Sverige fått minst en dos, vilket motsvarar 87 procent av landets befolkning, till och med den 7 april. 85 procent har fått bägge doserna.

Graf med andel vaccinerade per region

Skillnaden mellan olika kommuner är betydande. Kommunen som vaccinerat störst andel är Hammarö kommun (95 procent). Samtidigt har Botkyrka kommun endast vaccinerat 71 procent.

Lokal, datadriven journalistik

Newsworthy är en nyhetssajt som gör lokal journalistik baserat på data. Vi är datajournalister som analyserar och tolkar världen på siffror, snarare än tyckande.

Allt vi gör sker ur ett lokalt perspektiv. Alla artiklar lokalanpassas ner på kommun- och länsnivå.