Krokom har flest dubbel­vaccinerade länet

Krokoms kommun Corona
Så framskrider vaccineringen i Krokoms kommun.
Tim Reckmann, Wikimedia Commons (CC-BY-2.0)

Här är de senaste siffrorna om hur vaccineringen mot covid-19 går i Krokoms kommun och Jämtlands län.

Totalt har 11 660 personer i Krokom fått sin första vaccindos fram till vecka 13, enligt Nationella vaccinationsregistret. Det innebär att 90 procent av befolkningen fått minst en dos. Det är en större andel än i de flesta andra kommuner. Hammarö kommun har vaccinerat flest i hela landet (95 procent).

11 515 personer eller 89 procent av alla i befolkningen i Krokom har tagit en andra dos.

Personer över 18 år rekommenderas en tredje dos, tre månader efter den andra. I Krokom har totalt 8 004 personer fått påfyllnadsdosen. Det motsvarar 69 procent av den vuxna befolkningen (18 år och äldre).

Graf över andel vaccinerade

I hela Jämtlands län har 90 procent av befolkningen har fått en första dos.

Färre vaccindoser än förra veckan i Jämtlands län

Förra veckan delades totalt 287 vaccindoser ut i Jämtlands län. Det är färre än veckan innan (−923 doser). Till största delen rör det sig om tredje dosen, ungefär nio av tio av de som vaccinerades förra veckan fick påfyllnadsdosen. Följande bild visar utvecklingen vecka för vecka.

Graf över vaccinerade per vecka

Fem av tio över 80 år har fått fjärde dosen

Äldre personer är betydligt mer sårbara för det nya coronaviruset än yngre. Därför har äldre prioriterats i vaccineringen. Personer över 80 år rekommenderas numera att ta en fjärde vaccinationsdos. I Krokom har hittills 386 personer – eller 52 procent av 80-plussarna – fått en fjärde spruta. Sedan den här veckan rekommenderas alla över 65 år att ta den andra påfyllnadsdosen.

Alla över 18 år rekommenderas att ta en tredje dos vaccin.

Graf över vaccinerade per åldersgrupp

Flest vaccinationer i juni i Jämtlands län

I massvaccinationens mest intensiva fas, i juni, delades som mest mer än 9 000 vaccindoser i veckan ut i Jämtlands län. I takt med att de flesta fått sina första doser minskade tempot.

Jämtlands län håller ett genomsnittligt tempo

Totalt har 7 821 688 personer i hela Sverige fått minst en dos, vilket motsvarar 87 procent av landets befolkning, till och med den 7 april. 85 procent har fått bägge doserna.

Graf med andel vaccinerade per region

Skillnaden mellan olika kommuner är betydande. Kommunen som vaccinerat störst andel är Hammarö kommun (95 procent). Samtidigt har Botkyrka kommun endast vaccinerat 71 procent.

Andel vaccinerade per kommun i Jämtlands län
KommunEn dos (%)Två doser (%)
Krokom9089
Östersund9089
Härjedalen9088
Åre8987
Strömsund8887
Ragunda8886
Bräcke8886
Berg8785

Lokal, datadriven journalistik

Newsworthy är en nyhetssajt som gör lokal journalistik baserat på data. Vi är datajournalister som analyserar och tolkar världen på siffror, snarare än tyckande.

Allt vi gör sker ur ett lokalt perspektiv. Alla artiklar lokalanpassas ner på kommun- och länsnivå.