Östhammar har flest dubbel­vaccinerade länet

Östhammars kommun | Corona |
Så framskrider vaccineringen i Östhammars kommun.
Administracion del Principado de Asturias, Wikimedia Commons (CC-BY-SA 4.0)

Här är de senaste siffrorna om hur vaccineringen mot covid-19 går i Östhammars kommun och Uppsala län.

Totalt har 17 906 personer i Östhammar fått sin första vaccindos fram till vecka 13, enligt Nationella vaccinationsregistret. Det innebär att 92 procent av befolkningen fått minst en dos. Det är en större andel än i de flesta andra kommuner. Hammarö kommun har vaccinerat flest i hela landet (95 procent).

17 667 personer eller 91 procent av alla i befolkningen i Östhammar har tagit en andra dos.

Personer över 18 år rekommenderas en tredje dos, tre månader efter den andra. I Östhammar har totalt 13 502 personer fått påfyllnadsdosen. Det motsvarar 75 procent av den vuxna befolkningen (18 år och äldre). Östhammar tillhör den tredjedel av kommunerna som nått längst i landet.

Graf över andel vaccinerade

I hela Uppsala län har 90 procent av befolkningen har fått en första dos.

Färre vaccindoser än förra veckan i Uppsala län

Förra veckan delades totalt 3 694 vaccindoser ut i Uppsala län. Det är färre än veckan innan (−2 353 doser). Till största delen rör det sig om tredje dosen, ungefär nio av tio av de som vaccinerades förra veckan fick påfyllnadsdosen. Följande bild visar utvecklingen vecka för vecka.

Graf över vaccinerade per vecka

Sju av tio över 80 år har fått fjärde dosen

Äldre personer är betydligt mer sårbara för det nya coronaviruset än yngre. Därför har äldre prioriterats i vaccineringen. Personer över 80 år rekommenderas numera att ta en fjärde vaccinationsdos. I Östhammar har hittills 1 094 personer – eller 69 procent av 80-plussarna – fått en fjärde spruta. Sedan den här veckan rekommenderas alla över 65 år att ta den andra påfyllnadsdosen.

Alla över 18 år rekommenderas att ta en tredje dos vaccin.

Graf över vaccinerade per åldersgrupp

Flest vaccinationer i juni i Uppsala län

I massvaccinationens mest intensiva fas, i juni, delades som mest mer än 32 000 vaccindoser i veckan ut i Uppsala län. I takt med att de flesta fått sina första doser minskade tempot.

Uppsala län håller ett genomsnittligt tempo

Totalt har 7 821 688 personer i hela Sverige fått minst en dos, vilket motsvarar 87 procent av landets befolkning, till och med den 7 april. 85 procent har fått bägge doserna.

Graf med andel vaccinerade per region

Skillnaden mellan olika kommuner är betydande. Kommunen som vaccinerat störst andel är Hammarö kommun (95 procent). Samtidigt har Botkyrka kommun endast vaccinerat 71 procent.

Andel vaccinerade per kommun i Uppsala län
KommunEn dos (%)Två doser (%)
Östhammar9291
Knivsta9189
Uppsala9188
Älvkarleby9089
Tierp8988
Enköping8987
Heby8987
Håbo8987

Lokal, datadriven journalistik

Newsworthy är en nyhetssajt som gör lokal journalistik baserat på data. Vi är datajournalister som analyserar och tolkar världen på siffror, snarare än tyckande.

Allt vi gör sker ur ett lokalt perspektiv. Alla artiklar lokalanpassas ner på kommun- och länsnivå.