Flygandet minskade igen, i landet och på Ronneby flygplats

Blekinge län | Flygtrafik |
Utsikt över flygplansvinge
Natali Quijano, Unsplash

Flygtrafiken i Sverige vände ner igen i januari, till de lägsta nivåerna sedan förra våren. Det visar de senaste trafiksiffrorna från Transportstyrelsen, som släpptes denna vecka.

Det svenska flygandet vände tydligt nedåt i januari – en månad som annars brukar ha mer trafik än under årsslutet. Blekinge var inget undantag. I januari landade 95 reguljär- eller charterflyg på Ronneby flygplats (jämfört med 105 månaden innan), och därutöver ett taxiflyg. Det är tre gånger så många som under samma månad förra året, men fortfarande färre än före pandemin. Totalt reste omkring 4 000 passagerare till och från flygplatsen.

I hela landet var antalet passagerarflyg i januari hälften av det väntade för månaden, och trafiken sjönk alltså jämfört med månaden innan.

Ladda ner den här grafen som pngsvgeps

I stort sett all reguljär trafik på flygplatsen gick inrikes förra månaden (med fyra utrikeslandningar). Så har det sett ut även januarimånaderna närmast före pandemin.

Mellan covidutbrottet i Sverige i mars 2020 och slutet av januari 2022 landade totalt 1 175 flyg på Kallinge. Det är omkring 700 färre än vad som varit väntat utan pandemi, om tidigare trender i passagerartrafiken hade stått sig.1

  • 1 De senaste fem årens trend framräknad med minstakvadratmetoden.
  • Se även vår artikel i Sveriges Natur: Flygande efter pandemin, för en beräkning av var de ändrade resevanorna under pandmin betytt för klimatet.

Lokal, datadriven journalistik

Newsworthy är en nyhetssajt som gör lokal journalistik baserat på data. Vi är datajournalister som analyserar och tolkar världen på siffror, snarare än tyckande.

Allt vi gör sker ur ett lokalt perspektiv. Alla artiklar lokalanpassas ner på kommun- och länsnivå.