Flyg­trafiken minskade i landet – så ser det ut i Norrbotten

Norrbottens län | Flygtrafik |
Flygplan från Vueling på rullbana
Anna Zvereva, Wikimedia Commons (CC BY-SA 2.0)

Flygtrafiken i Sverige vände ner igen i januari, till de lägsta nivåerna sedan förra våren. Det visar de senaste trafiksiffrorna från Transportstyrelsen, som släpptes denna vecka.

Det svenska flygandet vände tydligt nedåt i januari – en månad som annars brukar ha mer trafik än under årsslutet. i Norrbotten var dock trenden mindre tydlig. I januari landade 659 reguljär- eller charterflyg i Norrbotten (jämfört med 704 månaden innan), och därutöver 21 taxiflyg. Det är 70 procent fler flyg än under samma månad förra året, men fortfarande färre än före pandemin. Totalt reste omkring 68 400 passagerare till och från flygplatserna i länet.

I hela landet var antalet passagerarflyg i januari hälften av det väntade för månaden, och trafiken sjönk alltså jämfört med månaden innan.

Ladda ner den här grafen som pngsvgeps

Mest reguljärtrafik i länet hade Luleå−Kallax flygplats, med 307 landningar i januari. Det är dock fortfarande en bit under för-pandminivån. På de mindre flygplatserna var trafiken däremot tillbaka på tidigare års nivåer, med betydligt mer vintersäsongstrafik än i fjol.

FlygplatsLandningar i januariSamma månad 2020Förväntat antal utan pandemi (ca)
Luleå−Kallax flygplats307169500
Arvidsjaurs flygplats13065100
Kiruna flygplats10458100
Gällivare flygplats806070
Pajala flygplats383640
“Förväntat antal utan pandemi” baseras på antal landningar under samma månader tidigare år, samt trend.

Tio procent av landningarna på flygplatserna förra månaden utgjordes av utrikesflyg (67 flighter). Det är ungefär samma andel som under januarimånaderna närmast före pandemin.

Lokal, datadriven journalistik

Newsworthy är en nyhetssajt som gör lokal journalistik baserat på data. Vi är datajournalister som analyserar och tolkar världen på siffror, snarare än tyckande.

Allt vi gör sker ur ett lokalt perspektiv. Alla artiklar lokalanpassas ner på kommun- och länsnivå.