Vaccinationsnivån höjs i Nyköping

Nyköpings kommun | Corona |
Karta över vaccintäckning i Nyköping
Newsworthy

Andelen vaccinerade i de minst vaccinerade delarna av Nyköping ökar. Det visar Folkhälsomyndighetens senaste siffror.

Glappet mellan de mest och minst vaccinerade områdena i Nyköping är fortfarande stort, men fortsätter att minska. I november var skillnaden 21 procentenheter, vilket är en procentenhet mindre än månaden innan.

Andelen vaccinerade per område

I augusti tog Folkhälsomyndigheten för första gången fram ny, geografiskt mer finkornig statistik över vaccinationstäckningen. Landets 290 kommuner delades in i knappt 6 000 så kallade demografiska statistikområden för att kunna identifiera var de vita fläckarna på vaccinationskartan finns. Nu har en fjärde uppdatering av läget gjorts, som bygger på uppgifter från slutet av november.

Den senaste månaden har andelen som fått en dos vaccin ökat i 16 av 32 områden i Nyköping. I samtliga fall rör det sig om en ökning på en eller ett par procentenheter.

Karta över vaccinationstäckning i Nyköping

Det finns fortfarande ett områden i Nyköping där färre än 75 procent av den vuxna befolkningen inte tagit en första dos vaccin. Det är lika många som i oktober. Lägst vaccinationsgrad finns i delar av Brandkärr, där 74 procent tagit första dosen.

Ökningstakten i de minst vaccinerade områdena i Nyköping är ungefär som i riket i stort.

Högst vaccinationstäckning i kommunen finns i Bryngelstorp-Tjuvholmen, där 95 procent av den vuxna befolkningen fått en dos.

Andelen vaccinerade ökar regionernas minst vaccinerade områden – storstäderna hamnar efter

I hela Södermanlands län har andelen vaccinerade i det minst vaccinerade området höjts med tolv procentenheter sedan i augusti, till 65 procent. Det län som höjt lägstanivån mest är Dalarna. Där har andelen vaccinerade i Tjärna Ängar i Borlänge ökat med 18 procentenheter sedan augusti.

Den lägsta vaccintäckningen i Södermanlands län finns i delar av Eskilstuna där 65 procent fått en spruta. De minst vaccinerade områdena i hela landet finns i Göteborg, där bara 45 procent har fått en första dos.

Lokal, datadriven journalistik

Newsworthy är en nyhetssajt som gör lokal journalistik baserat på data. Vi är datajournalister som analyserar och tolkar världen på siffror, snarare än tyckande.

Allt vi gör sker ur ett lokalt perspektiv. Alla artiklar lokalanpassas ner på kommun- och länsnivå.