Hög vaccintäckning i alla delar av Arvidsjaur

Arvidsjaurs kommun | Corona |
Karta över vaccintäcning i Arvidsjaur
Newsworthy

Ny data från Folkhälsomyndigheten visar att vaccinationsgraden skiljer sig inom kommunerna. Men i Arvidsjaur har närmare 90 procent av den vuxna befolkningen fått sin första dos – även i de minst vaccinerade områdena.
– Är vaccinationsgraden jämnt fördelad blir det svårare för smittan att spridas, säger Tom Britton, professor i matematisk statistik vid Stockholms universitet.

Massvaccinationsfasen går mot sitt slut och för regionerna gäller det att nå ut till de ännu ovaccinerade. Därför har Folkhälsomyndigheten tagit fram siffror på en ny, mer detaljerad geografisk nivå. Med hjälp av dem ska regionerna kunna rikta sina insatser för att höja täckningen, vilket regeringen också avsatte 40 miljoner kronor till förra veckan.

Folkhälsomyndighetens nya data delar in Arvidsjaurs kommun i fyra områden. Högst andel vaccinerade finns i delar av Arvidsjaur östra, där 91 procent av den vuxna befolkningen hade fått minst en dos i slutet av augusti. Det kan jämföras med delar av Arvidsjaur omland där 84 procent tagit en dos.

Vaccinationsgraden i de minst vaccinerade områdena i Arvidsjaurs kommun är som sagt hög, bland de högsta i riket. Det finns områden i andra deler av landet där över hälften av den vuxna befolkningen ännu var helt ovaccinerad.

Karta över vaccinationstäckning i Arvidsjaur

Stora skillnader innebär risk

Tittar man på hela riket har de lågvaccinerade områden ofta större andel invånare med utländska bakgrund. Det verkar också finnas samband mellan vaccinationsgrad och socioekonomiska faktorer som inkomst.

Att vaccinationstäckningen skiljer sig åt gör att smittan kan orsaka utbrott i de mindre vaccinerade områdena, säger Tom Britton.

– Finns det områden med mindre vaccintäckning kan smittan fortsätta att spridas där. Är vaccinationsgraden jämnt fördelad blir det svårare för smittan, säger han.

– Om vi har två områden, ett med 70 procents vaccinationstäckning och ett med 90 procents, är det en större vinst att öka andelen vaccinerade i området med lägre täckning. Du tjänar mer på varje vaccindos för att pressa ner smittspridningen kan man säga.

Ungefär en fjärdedel av Arvidsjaursborna bor i ett område där fler än 90 procent av den vuxna befolkningen tagit en första dos i slutet av augusti.

Exakt hur stor andel av befolkningen som behöver vara immun för förhindra stora utbrott råder det olika uppfattning om. Olika forskare gör olika bedömningar, men siffrorna börjar vid 70-80 procent – ibland ännu högre. Enligt Tom Brittons beräkningar bör immuniteten ligga runt 80 procent för hela befolkningen, vilket i praktiken betyder en ännu högre vaccinationsgrad.

– Vaccinen är inte helt perfekta, vilket gör att om vi ska ha en immunitet på 80 procent behöver vi vaccinera fler än 80 procent, närmare 90 procent.

Den här statistiken visar dessutom bara befolkningen över 18 år, medan smitta kan spridas även bland yngre. Sedan i somras vaccineras även 16- och 17-åringar och under hösten ska även barn mellan 12 och 15 år erbjudas vaccin.

Så varierar vaccinationsgraden i kommunerna i Norrbottens län
KommunAndel som fått första dosen i minst vaccinerade områdetAndel som fått första dosen i mest vaccinerade området
Arjeplog84 %84 %
Arvidsjaur84 %91 %
Boden74 %93 %
Gällivare80 %92 %
Haparanda77 %84 %
Jokkmokk82 %88 %
Kalix82 %89 %
Kiruna77 %91 %
Luleå76 %94 %
Pajala73 %90 %
Piteå83 %92 %
Älvsbyn81 %86 %
Överkalix81 %87 %
Övertorneå86 %90 %

Lokal, datadriven journalistik

Newsworthy är en nyhetssajt som gör lokal journalistik baserat på data. Vi är datajournalister som analyserar och tolkar världen på siffror, snarare än tyckande.

Allt vi gör sker ur ett lokalt perspektiv. Alla artiklar lokalanpassas ner på kommun- och länsnivå.