Ökar eller minskar brottsligheten? Så här är läget i alla kommuner

Newsworthy har analyserat 20 år av statistik över anmälda brott i samtliga svenska kommuner och län för att teckna en bild av hur brottsligheten utvecklats.

Vi tittar mer specifikt närmare på följande brottstyper:

  • Sexualbrott
  • Våldsbrott
  • Stöldbrott

Newsworthy är en nyhetstjänst som hjälper lokalredaktioner jobba med datadriven journalistik. Rapporterna är i första hand tänkta att användas som researchunderlag för reportrar.

Skapa en prenumeration

Varje kommun och län analyserat för sig

Välj kommun eller län nedan och få en rapport för respektive brottstyp.

Så utvecklas sexualbrotten

Så utvecklas våldsbrotten

Så utvecklas stöldbrotten

Om Newsworthy

Newsworthy är en tjänst som som gör nyheter av data. Vi hittar och producerar nyheter utifrån stora och små mängder statistik.

Newsworthy består av en öppen nyhetstjänst för lokala datadrivna nyheter. Med hjälp av automatisering producerar vi varje månad tusentals lokala nyheter om allt från arbetslöshet och fastighetspriser till brottslighet och klimat. Den här tjänsten är framför allt riktad till journalister och kommuner, men öppen för vem som helst att prenumerera på.

Newsworthy jobbar även på uppdrag av företag, organisationer och myndigheter som vill bli bättre på att kommunicera statistik inom ramen för Newsworthy Content.

Vem ligger bakom tjänsten?

Newsworthy har utvecklats av datajournalistikbyrån J++ tillsammans med Måns Magnusson, som är doktor i statistik. Tjänsten har fått finansiering från bland annat Google Digital News Initative. Newsworthy har därmed ingen koppling till någon av de stora mediekoncernerna.

Hur kan jag använda materialet?

Du kan fritt använda och publicera samtliga texter och grafer med explicit referens till Newsworthy.

Hur kan det vara gratis?

Vår mission är att hjälpa journalister, tjänstemän och beslutsfattare att förstå sin omvärld med hjälp av statistik och data. Genom en hög grad av automatisering väldigt effektivt producera lokala nyheter.

Genom att även jobba på uppdrag företag, organistioner och myndigheter, samt i exklusiva samarbeten med redaktioner kan vi finansiera tjänsten. Du kan även stödja oss som månadsgivare på Patreon.