Vaccinationsläget i Västervik: Nu har 67 procent fått sin första dos

2021-06-24 Västerviks kommun Corona

Här är de senaste siffrorna om hur vaccineringen mot covid-19 går i Västerviks kommun och Kalmar län.

Totalt har 20 021 personer i Västervik fått sin första vaccindos fram till vecka 24, enligt Nationella vaccinationsregistret.

Det innebär att 67 procent av den vuxna befolkningen fått minst en dos.

Det är en större andel än de flesta andra kommuner.

Ladda ner den här grafen som png

I hela Kalmar län har 119 659 doser getts ut fram till vecka 24, vilket motsvarar 61 procent av den vuxna befolkningen.

Jämn vaccinationstakt i Kalmar län

Förra veckan delades totalt 15 038 vaccindoser ut i Kalmar län (veckostatistiken finns än så länge bara på regionnivå). Det är ungefär lika många som veckan innan. Följande bild visar utvecklingen vecka för vecka.

Ladda ner den här grafen som png

Nio av tio 70-plussare har fått vaccin

Äldre personer är betydligt mer sårbara för det nya coronaviruset än yngre. Omkring 90 procent av alla som dött i covid-19 har varit äldre än 70 år. Därför var äldre först på tur i vaccineringen, som nu öppnar upp för lägre åldersgrupper.

I Västerviks kommun har 94 procent av befolkningen över 70 år fått minst en vaccindos.

Ladda ner den här grafen som png

Vaccinationstakten behöver öka något

Regeringens målsättning är att alla över 18 år ska ha fått minst en dos den 5 september. Det ursprungliga målet var att alla skulle ha erbjudits vaccin till halvårsskiftet, men datumet har i och med leveransproblem fått skjutas fram två gånger.

I dagens tempo, baserat på antalet vaccinerade de senaste två veckorna, kommer 86 procent av alla vuxna i Kalmar län att ha fått minst en vaccindos vid början på september. Det skulle dröja fyra månader innan målet nås.

Ladda ner den här grafen som png

Den här grafen ska dock läsas med en nypa salt. Syftet är enbart att illustrera nuvarande takt, inte att förutspå läget i sommar. Vaccinleveranser kommer att vara högre än de varit under våren, men å andra sidan kommer en ökande del av dessa leveranser gå till andra vaccindoser.

Kalmar län håller ett genomsnittligt tempo

Totalt har 4 507 250 personer i hela Sverige fått minst en dos, vilket motsvarar 55 procent av landets befolkning, fram tills 24 juni. 33 procent har fått bägge doser.

Ladda ner den här grafen som png

Skillnaden mellan kommuner är betydande. Kommunen som vaccinerat störst andel är Åsele kommun (77 procent). Samtidigt har Göteborgs kommun endast vaccinerat 40 procent.

Vaccinerade per kommun i Kalmar län
KommunAntal vaccinerade med minst en dosAndel (%)
Borgholm6 47470
Västervik20 02167
Mörbylånga8 10067
Torsås3 61063
Emmaboda4 64662
Mönsterås6 45661
Nybro9 78461
Hultsfred6 65859
Vimmerby7 36159
Oskarshamn12 67959
Kalmar31 32156
Högsby2 54956

Metod och kommentarer

Data över vaccinerade per kommun och län rapporteras in till Nationella vaccinationsregistret och publiceras av Folkhälsomyndigheten. Den uppdateras varje torsdag med data fram till föregående söndag.

Det faktiska antalet vaccinationer är något högre än siffrorna som finns inrapporterade, på grund av eftersläpning i rapporteringen.

Nationella siffror över antal vaccinerade publiceras också av Folkhälsomyndigheten men uppdateras lite oftare, varje tisdag till fredag.


Clara Guibourg
clara@newsworthy.se

Bevaka nyheter om Corona i Västerviks kommun

Motsvarande nyhet för en annan ort

Hjälp oss göra ännu bättre lokal, datadriven journalistik

På Newsworthy jobbar några av Sveriges vassaste datajournalister. Vi vill förstå och förklara samhällsfrågor ur ett lokalt perspektiv med hjälp av data.

Vår nyhetstjänst är öppen och kostnadsfri. Den finansieras av betalda uppdragsjobb, men också av frivilliga bidrag från prenumeranter.

Genom Patreon kan du backa oss ekonomiskt med en liten summa varje månad. Varje krona går oavkortat till att utveckla nyhetstjänsten.

Jens Finnäs

Jens Finnäs,
grundare av Newsworthy