Vaccinationsläget i Västervik: Nu har 62 procent fått sin första dos

2021-06-10 Västerviks kommun Corona

Här är de senaste siffrorna om hur vaccineringen mot covid-19 går i Västerviks kommun och Kalmar län.

Totalt har 18 601 personer i Västervik fått sin första vaccindos fram till vecka 22, enligt Nationella vaccinationsregistret.

Det innebär att 62 procent av den vuxna befolkningen fått minst en dos.

Det är en större andel än de flesta andra kommuner.

Ladda ner den här grafen som png

I hela Kalmar län har 110 359 doser getts ut fram till vecka 22, vilket motsvarar 56 procent av den vuxna befolkningen.

Vaccinationstakten ökar i Kalmar län

Förra veckan delades totalt 16 453 vaccindoser ut i Kalmar län (veckostatistiken finns än så länge bara på regionnivå). Det är fler än veckan innan (+6 636 personer). Följande bild visar utvecklingen vecka för vecka.

Ladda ner den här grafen som png

Nio av tio 70-plussare har fått vaccin

Äldre personer är betydligt mer sårbara för det nya coronaviruset än yngre. Omkring 90 procent av alla som dött i covid-19 har varit äldre än 70 år. Därför är det framför allt äldre som fått vaccin hittills.

I Västerviks kommun har nu 93 procent av befolkningen över 70 år fått minst en vaccindos.

Ladda ner den här grafen som png

Vaccinationstakten behöver öka betydligt

Regeringens målsättning är att alla över 18 år ska ha fått minst en dos den 5 september. Det ursprungliga målet var att alla skulle ha erbjudits vaccin till halvårsskiftet, men datumet har i och med leveransproblem fått skjutas fram två gånger.

I dagens tempo, baserat på antalet vaccinerade de senaste två veckorna, kommer 79 procent av alla vuxna i Kalmar län att ha fått minst en vaccindos vid början på september. Det skulle dröja fem månader innan målet nås.

Ladda ner den här grafen som png

Den här grafen ska dock läsas med en nypa salt. Syftet är enbart att illustrera nuvarande takt, inte att förutspå läget i sommar. Vaccinleveranser kommer att vara högre än de varit under våren, men å andra sidan kommer en ökande del av dessa leveranser gå till andra vaccindoser.

Kalmar län har vaccinerat fler än de flesta

Totalt har 4 046 103 personer i hela Sverige fått minst en dos, vilket motsvarar 49 procent av landets befolkning, fram tills 10 juni. 24 procent har fått bägge doser.

Ladda ner den här grafen som png

Skillnaden mellan kommuner är betydande. Kommunen som vaccinerat störst andel är Åsele kommun (73 procent). Samtidigt har Göteborgs kommun endast vaccinerat 34 procent.

Vaccinerade per kommun i Kalmar län
KommunAntal vaccinerade med minst en dosAndel (%)
Borgholm6 13767
Västervik18 60162
Mörbylånga7 44361
Torsås3 32057
Emmaboda4 27957
Mönsterås6 01957
Nybro9 01756
Hultsfred6 19855
Vimmerby6 84755
Oskarshamn11 58654
Högsby2 36452
Kalmar28 54851

Metod och kommentarer

Data över vaccinerade per kommun och län rapporteras in till Nationella vaccinationsregistret och publiceras av Folkhälsomyndigheten. Den uppdateras varje torsdag med data fram till föregående söndag.

Det faktiska antalet vaccinationer är något högre än siffrorna som finns inrapporterade, på grund av eftersläpning i rapporteringen.

Nationella siffror över antal vaccinerade publiceras också av Folkhälsomyndigheten men uppdateras lite oftare, varje tisdag till fredag.

I en tidigare version av denna rapport visade Folkhälsomyndighetens siffror för vissa regioner att över 100 procent av invånare över 90 år vaccinerats. Detta var enligt myndigheten en effekt av att en del personer som var 89 år i befolkningsstatistiken hunnit fylla 90 innan de fått vaccinet. Detta har nu korrigerats med uppdaterad befolkningsstatisik.


Clara Guibourg
clara@newsworthy.se

Bevaka nyheter om Corona i Västerviks kommun

Motsvarande nyhet för en annan ort

Hjälp oss göra ännu bättre lokal, datadriven journalistik

På Newsworthy jobbar några av Sveriges vassaste datajournalister. Vi vill förstå och förklara samhällsfrågor ur ett lokalt perspektiv med hjälp av data.

Vår nyhetstjänst är öppen och kostnadsfri. Den finansieras av betalda uppdragsjobb, men också av frivilliga bidrag från prenumeranter.

Genom Patreon kan du backa oss ekonomiskt med en liten summa varje månad. Varje krona går oavkortat till att utveckla nyhetstjänsten.

Jens Finnäs

Jens Finnäs,
grundare av Newsworthy