Vaccinationsläget i Västervik: Nu har 46 procent fått sin första dos

2021-04-29 Västerviks kommun Corona

Vaccineringen mot covid-19 är igång i Sverige. Här är de senaste siffrorna om hur det går i Västerviks kommun och Kalmar län.

Totalt har 13 894 personer i Västervik fått sin första vaccindos fram till vecka 16, enligt Nationella vaccinationsregistret.

Det innebär att 46 procent av den vuxna befolkningen fått minst en dos.

Det är en större andel än de flesta andra kommuner.

Ladda ner den här grafen som png

I hela Kalmar län har 76 549 doser getts ut fram till vecka 16, vilket motsvarar 39 procent av den vuxna befolkningen.

Vaccinationstakten minskar i Kalmar län

Förra veckan delades totalt 14 232 vaccindoser ut i Kalmar län (veckostatistiken finns än så länge bara på regionnivå). Det är färre än veckan innan (−2 037 personer). Följande bild visar utvecklingen vecka för vecka.

Ladda ner den här grafen som png

Nio av tio 70-plussare har fått vaccin

Äldre personer är betydligt mer sårbara för det nya coronaviruset än yngre. Omkring 90 procent av alla som dött i covid-19 har varit äldre än 70 år. Därför är det framför allt äldre som fått vaccin hittills.

I Kalmar län har nu 90 procent av befolkningen över 70 år fått minst en vaccindos.

Ladda ner den här grafen som png

Kalmar län når vaccinmålet med nuvarande tempo

Regeringens målsättning är att alla över 18 år ska ha fått minst en dos den 15 augusti. Det ursprungliga målet att alla skulle ha erbjudits vaccin till halvårsskiftet, men datumet har i och med leveransproblem fått skjutas fram.

Vaccinationstakten kommer att öka rejält under kommande månader, men med den nuvarande takten kommer vi att nå det målet.

 I dagens tempo, baserat på antalet vaccinerade de senaste två veckorna, kommer alla vuxna i Kalmar län att ha fått minst en vaccindos vid mitten på augusti.

Ladda ner den här grafen som png

Den här grafen ska dock läsas med en nypa salt. Syftet är att illustrera nuvarande takt, inte att förutspå läget i sommar, eftersom takten väntas öka med fler godkända vaccin och större vaccinleveranser under resten av våren och sommaren.

Kalmar län har vaccinerat fler än de flesta

Totalt har 2 403 165 personer i hela Sverige fått minst en dos, vilket motsvarar 29 procent av landets befolkning, fram tills 29 april. 9 procent har fått bägge doser.

Ladda ner den här grafen som png

Skillnaden mellan kommuner är betydande. Kommunen som vaccinerat störst andel är Vadstena kommun (53 procent). Samtidigt har Sundbybergs kommun endast vaccinerat 17 procent.

Det finns ett tydligt mönster: Vaccineringen går snabbast i kommuner som SKR kategoriserar som "landsbygdskommun med besöksnäring". Dessa kommuner har vaccinerat över två gånger så hög andel av sin befolkning som storstäder.

Vaccinerade per kommun i Kalmar län
KommunAntal vaccinerade med minst en dosAndel (%)
Borgholm4 63450
Västervik13 89446
Mörbylånga5 24743
Torsås2 28240
Emmaboda2 95039
Mönsterås4 05438
Nybro5 85236
Kalmar20 00236
Hultsfred4 00636
Vimmerby4 44235
Oskarshamn7 66635
Högsby1 51933

Metod och kommentarer

Data över vaccinerade per kommun och län rapporteras in till Nationella vaccinationsregistret och publiceras av Folkhälsomyndigheten. Den uppdateras varje torsdag med data fram till föregående söndag.

Det faktiska antalet vaccinationer är något högre än siffrorna som finns inrapporterade, på grund av eftersläpning i rapporteringen.

Nationella siffror över antal vaccinerade publiceras också av Folkhälsomyndigheten men uppdateras lite oftare, varje tisdag till fredag.

I en tidigare version av denna rapport visade Folkhälsomyndighetens siffror för vissa regioner att över 100 procent av invånare över 90 år vaccinerats. Detta var enligt myndigheten en effekt av att en del personer som var 89 år i befolkningsstatistiken hunnit fylla 90 innan de fått vaccinet. Detta har nu korrigerats med uppdaterad befolkningsstatisik.


Bevaka nyheter om Corona i Västerviks kommun

Motsvarande nyhet för en annan ort

Hjälp oss göra ännu bättre lokal, datadriven journalistik

På Newsworthy jobbar några av Sveriges vassaste datajournalister. Vi vill förstå och förklara samhällsfrågor ur ett lokalt perspektiv med hjälp av data.

Vår nyhetstjänst är öppen och kostnadsfri. Den finansieras av betalda uppdragsjobb, men också av frivilliga bidrag från prenumeranter.

Genom Patreon kan du backa oss ekonomiskt med en liten summa varje månad. Varje krona går oavkortat till att utveckla nyhetstjänsten.

Jens Finnäs

Jens Finnäs,
grundare av Newsworthy