Värmland har vaccinerat störst andel i landet

2021-04-15 Värmlands län Corona

Vaccineringen mot covid-19 är igång i Sverige. Här är de senaste siffrorna om hur det går i Värmlands län och resten av landet.

Totalt har 62 737 personer i Värmland fått sin första vaccindos fram till vecka 14, enligt Nationella vaccinationsregistret.

Det innebär att 28 procent av den vuxna befolkningen fått minst en dos.

Det är en större andel än i någon annan län.

Ladda ner den här grafen som png

Vaccinationstakten ökar i Värmlands län

Förra veckan delades totalt 14 968 vaccindoser ut i Värmlands län. Det är fler än veckan innan (+1 886 personer). Följande bild visar utvecklingen vecka för vecka.

Ladda ner den här grafen som png

Åtta av tio 70-plussare har fått vaccin

Äldre personer är betydligt mer sårbara för det nya coronaviruset än yngre. Omkring 90 procent av alla som dött i covid-19 har varit äldre än 70 år. Därför är det framför allt äldre som fått vaccin hittills.

I Värmlands län har nu 82 procent av befolkningen över 70 år fått minst en vaccindos.

Ladda ner den här grafen som png

I hela landet syns en positiv effekt av vaccineringen: sedan sista veckan i januari faller antalet nya fall på äldreboenden snabbare än i hela befolkningen. Dessa siffror finns inte nedbrutna per region.

Ladda ner den här grafen som png

Värmlands län når vaccinmålet med nuvarande tempo

Regeringens målsättning är att alla över 18 år ska ha fått minst en dos den 15 augusti. Det ursprungliga målet att alla skulle ha erbjudits vaccin till halvårsskiftet, men datumet har i och med leveransproblem fått skjutas fram.

Vaccinationstakten kommer att öka rejält under kommande månader, men med den nuvarande takten kommer vi att nå det målet.

 I dagens tempo, baserat på antalet vaccinerade de senaste två veckorna, kommer alla vuxna i Värmlands län att ha fått minst en vaccindos vid mitten på augusti.

Ladda ner den här grafen som png

Den här grafen ska dock läsas med en nypa salt. Syftet är att illustrera nuvarande takt, inte att förutspå läget i sommar, eftersom takten väntas öka med fler godkända vaccin och större vaccinleveranser under resten av våren och sommaren.

Värmlands län har vaccinerat fler än de flesta

Totalt har 1 603 903 personer i hela Sverige fått minst en dos, vilket motsvarar 20 procent av landets befolkning, fram tills 15 april. 8 procent har fått bägge doser.

Ladda ner den här grafen som png

Skillnaden mellan kommuner är betydande. Kommunen som vaccinerat störst andel är Torsby kommun (36 procent). Samtidigt har Sundbybergs kommun endast vaccinerat 11 procent.

Det finns ett tydligt mönster: Vaccineringen går snabbast i kommuner som SKR kategoriserar som "landsbygdskommun". Dessa kommuner har vaccinerat över två gånger så hög andel av sin befolkning som storstäder.

Vaccinerade per kommun i Värmlands län
KommunAntal vaccinerade med minst en dosAndel (%)
Torsby3 43736
Hagfors3 39235
Munkfors99733
Kristinehamn6 40733
Arvika6 32630
Storfors96329
Kil2 77229
Säffle3 60329
Sunne3 10229
Filipstad2 42529
Forshaga2 54128
Grums2 04628
Hammarö3 18026
Årjäng2 02925
Eda1 69725
Karlstad17 82023

Metod och kommentarer

Data över vaccinerade per kommun och län rapporteras in till Nationella vaccinationsregistret och publiceras av Folkhälsomyndigheten. Den uppdateras varje torsdag med data fram till föregående söndag.

Det faktiska antalet vaccinationer är något högre än siffrorna som finns inrapporterade, på grund av eftersläpning i rapporteringen.

Nationella siffror över antal vaccinerade publiceras också av Folkhälsomyndigheten men uppdateras lite oftare, varje tisdag till fredag.

I en tidigare version av denna rapport visade Folkhälsomyndighetens siffror för vissa regioner att över 100 procent av invånare över 90 år vaccinerats. Detta var enligt myndigheten en effekt av att en del personer som var 89 år i befolkningsstatistiken hunnit fylla 90 innan de fått vaccinet. Detta har nu korrigerats med uppdaterad befolkningsstatisik.


Bevaka nyheter om Corona i Värmlands län

Motsvarande nyhet för en annan ort

Hjälp oss göra ännu bättre lokal, datadriven journalistik

På Newsworthy jobbar några av Sveriges vassaste datajournalister. Vi vill förstå och förklara samhällsfrågor ur ett lokalt perspektiv med hjälp av data.

Vår nyhetstjänst är öppen och kostnadsfri. Den finansieras av betalda uppdragsjobb, men också av frivilliga bidrag från prenumeranter.

Genom Patreon kan du backa oss ekonomiskt med en liten summa varje månad. Varje krona går oavkortat till att utveckla nyhetstjänsten.

Jens Finnäs

Jens Finnäs,
grundare av Newsworthy