Västervik har vaccinerat störst andel i länet

2021-04-01 Västerviks kommun Corona

Vaccineringen mot covid-19 är igång i Sverige. Här är de senaste siffrorna om hur det går i Västerviks kommun och Kalmar län.

Totalt har 6 495 personer i Västervik fått sin första vaccindos fram till vecka tolv, enligt Nationella vaccinationsregistret.

Det innebär att 21,7 procent av den vuxna befolkningen fått minst en dos.

Det är en större andel än de flesta andra kommuner.

Ladda ner den här grafen som png

I hela Kalmar län har 38 037 doser getts ut fram till vecka tolv, vilket motsvarar 19,3 procent av den vuxna befolkningen.

Vaccinationstakten ökar i Kalmar län

Förra veckan delades totalt 5 935 vaccindoser ut i Kalmar län (veckostatistiken finns än så länge bara på regionnivå). Det är fler än veckan innan (+1 734 personer). Följande bild visar utvecklingen vecka för vecka.

Ladda ner den här grafen som png

Fem av tio 70-plussare har fått vaccin

Äldre personer är betydligt mer sårbara för det nya coronaviruset än yngre. Omkring 90 procent av alla som dött i covid-19 har varit äldre än 70 år. Därför är det framför allt äldre som fått vaccin hittills.

I Kalmar län har nu 46 procent av befolkningen över 70 år fått minst en vaccindos. Men skillnaderna är stora: 86 procent av de allra äldsta, 90-plussarna, har fått sin första dos, jämfört med bara 24,8 procent av 70- till 79-åringarna.

Ladda ner den här grafen som png

I hela landet syns en positiv effekt av vaccineringen: sedan sista veckan i januari faller antalet nya fall på äldreboenden snabbare än i hela befolkningen. Dessa siffror finns inte nedbrutna per region.

Ladda ner den här grafen som png

Vaccinationstakten behöver öka betydligt

Regeringens målsättning är att alla över 18 år ska ha fått minst en dos den 15 augusti. Det ursprungliga målet att alla skulle ha erbjudits vaccin till halvårsskiftet, men datumet har i och med leveransproblem fått skjutas fram.

Vaccinationstakten kommer att öka rejält under kommande månader, men med den nuvarande takten kommer vi inte att nå det målet.

I dagens tempo, baserat på antalet vaccinerade de senaste två veckorna, kommer 61 procent av alla vuxna i Kalmar län att ha fått minst en vaccindos vid mitten på augusti. Det skulle dröja nio månader innan målet nås.

Ladda ner den här grafen som png

Den här grafen ska dock läsas med en nypa salt. Syftet är att illustrera nuvarande takt, inte att förutspå läget i sommar, eftersom takten väntas öka kraftigt med fler godkända vaccin och större vaccinleveranser under våren.

Kalmar län har vaccinerat fler än de flesta

Totalt har 1 167 532 personer i hela Sverige fått minst en dos, vilket motsvarar 14,3 procent av landets befolkning, fram tills 1 april. 6,1 procent har fått bägge doser.

Ladda ner den här grafen som png

Skillnaden mellan kommuner är betydande. Kommunen som vaccinerat störst andel är Lycksele kommun (26,2 procent). Samtidigt har Lerums kommun endast vaccinerat 8,2 procent.

Vaccinerade per kommun i Kalmar län
KommunAntal vaccinerade med minst en dosAndel (%)
Västervik6 49521,7
Borgholm1 91420,8
Hultsfred2 25119,9
Oskarshamn4 29819,9
Emmaboda1 49119,8
Torsås1 13619,7
Nybro3 09119,1
Mönsterås2 01919
Högsby85618,7
Kalmar10 18418,2
Vimmerby2 20317,6
Mörbylånga2 09917,2

Metod och kommentarer

Data över vaccinerade per kommun och län rapporteras in till Nationella vaccinationsregistret och publiceras av Folkhälsomyndigheten. Den uppdateras varje torsdag med data fram till föregående söndag.

Det faktiska antalet vaccinationer är något högre än siffrorna som finns inrapporterade, på grund av eftersläpning i rapporteringen.

Nationella siffror över antal vaccinerade publiceras också av Folkhälsomyndigheten men uppdateras lite oftare, varje tisdag till fredag.

I en tidigare version av denna rapport visade Folkhälsomyndighetens siffror för vissa regioner att över 100 procent av invånare över 90 år vaccinerats. Detta var enligt myndigheten en effekt av att en del personer som var 89 år i befolkningsstatistiken hunnit fylla 90 innan de fått vaccinet. Detta har nu korrigerats med uppdaterad befolkningsstatisik.


Bevaka nyheter om Corona i Västerviks kommun

Motsvarande nyhet för en annan ort

Hjälp oss göra ännu bättre lokal, datadriven journalistik

På Newsworthy jobbar några av Sveriges vassaste datajournalister. Vi vill förstå och förklara samhällsfrågor ur ett lokalt perspektiv med hjälp av data.

Vår nyhetstjänst är öppen och kostnadsfri. Den finansieras av betalda uppdragsjobb, men också av frivilliga bidrag från prenumeranter.

Genom Patreon kan du backa oss ekonomiskt med en liten summa varje månad. Varje krona går oavkortat till att utveckla nyhetstjänsten.

Jens Finnäs

Jens Finnäs,
grundare av Newsworthy