Vaccinationsläget i Västervik: Nu har 7,7 procent fått sin första dos

2021-02-18 Västerviks kommun Corona

Vaccineringen mot covid-19 är igång i Sverige. Här är de senaste siffrorna om hur det går i Västerviks kommun och Kalmar län.

Totalt har 2 310 personer i Västervik fått sin första vaccindos fram till vecka sex, enligt Nationella vaccinationsregistret.

Det innebär att 7,7 procent av den vuxna befolkningen fått minst en dos.

Det är en större andel än de flesta andra kommuner.

Ladda ner den här grafen som png

I hela Kalmar län har 14 637 doser getts ut fram till vecka sex, vilket motsvarar 7,4 procent av den vuxna befolkningen.

Vaccinationstakten ökar i Kalmar län

Förra veckan delades totalt 4 169 vaccindoser ut i Kalmar län (veckostatistiken finns än så länge bara på regionnivå). Det är fler än veckan innan (+1 911 personer). Följande bild visar utvecklingen vecka för vecka.

Ladda ner den här grafen som png

Två av tio 70-plussare har fått vaccin

Äldre personer är betydligt mer sårbara för det nya coronaviruset än yngre. Omkring 90 procent av alla som dött i covid-19 har varit äldre än 70 år. Därför är det framför allt äldre som fått vaccin hittills.

I Kalmar län har nu 16,3 procent av befolkningen över 70 år fått minst en vaccindos. Men skillnaderna är stora: 69,5 procent av de allra äldsta, 90-plussarna, har fått sin första dos, jämfört med bara 6,4 procent av 70- till 79-åringarna.

Ladda ner den här grafen som png

Vaccinationstakten behöver öka betydligt

Regeringens målsättning är att alla vuxna ska erbjudas vaccin innan slutet på juni. Vi är ännu i starten av vaccineringen och takten kommer att öka rejält under kommande månader, men med den nuvarande vaccinationstakten kommer vi inte att nå det målet.

I dagens tempo, baserat på antalet vaccinerade de senaste två veckorna, kommer 24 procent av alla vuxna i Kalmar län att ha fått minst en vaccindos vid slutet på juni. Det skulle dröja 27 månader (över två år) innan målet nås.

Ladda ner den här grafen som png

Den här grafen ska dock läsas med en nypa salt. Syftet är att illustrera nuvarande takt, inte att förutspå läget i sommar, eftersom takten väntas öka kraftigt med fler godkända vaccin och större vaccinleveranser under våren.

Kalmar län har vaccinerat fler än de flesta

Totalt har 384 401 personer i hela Sverige fått minst en dos, vilket motsvarar 4,7 procent av landets befolkning, fram tills 18 februari. 2,1 procent har fått bägge doser.

Ladda ner den här grafen som png

Skillnaden mellan kommuner är betydande. Kommunen som vaccinerat störst andel är Malå kommun (17 procent). Samtidigt har Ragunda kommun endast vaccinerat 0,3 procent.

Det finns ett tydligt mönster: Vaccineringen går snabbast i kommuner som SKR kategoriserar som "landsbygdskommun med besöksnäring". Dessa kommuner har vaccinerat över två gånger så hög andel av sin befolkning som storstäder.

Vaccinerade per kommun i Kalmar län
KommunAntal vaccinerade med minst en dosAndel (%)
Högsby4329,4
Torsås4447,7
Mörbylånga1 0838,9
Hultsfred7937
Mönsterås8087,6
Emmaboda7369,7
Kalmar3 7626,7
Nybro1 0426,4
Oskarshamn1 5167
Västervik2 3107,7
Vimmerby6295
Borgholm1 08211,7

Metod och kommentarer

Data över vaccinerade per kommun och län rapporteras in till Nationella vaccinationsregistret och publiceras av Folkhälsomyndigheten. Den uppdateras varje torsdag med data fram till föregående söndag.

Det faktiska antalet vaccinationer är något högre än siffrorna som finns inrapporterade, på grund av eftersläpning i rapporteringen.

Nationella siffror över antal vaccinerade publiceras också av Folkhälsomyndigheten men uppdateras lite oftare, varje tisdag till fredag.


Bevaka nyheter om Corona i Västerviks kommun

Motsvarande nyhet för en annan ort

Hjälp oss göra ännu bättre lokal, datadriven journalistik

På Newsworthy jobbar några av Sveriges vassaste datajournalister. Vi vill förstå och förklara samhällsfrågor ur ett lokalt perspektiv med hjälp av data.

Vår nyhetstjänst är öppen och kostnadsfri. Den finansieras av betalda uppdragsjobb, men också av frivilliga bidrag från prenumeranter.

Genom Patreon kan du backa oss ekonomiskt med en liten summa varje månad. Varje krona går oavkortat till att utveckla nyhetstjänsten.

Jens Finnäs

Jens Finnäs,
grundare av Newsworthy