Kalmar län har vaccinerat näst störst andel i landet

2021-02-11 Kalmar län Corona

Vaccineringen mot covid-19 är igång i Sverige. Här är de senaste siffrorna om hur det går i Kalmar län och resten av landet.

Totalt har 13 469 personer i Kalmar län fått sin första vaccindos fram till vecka fem, enligt Nationella vaccinationsregistret.

Det innebär att 6,8 procent av den vuxna befolkningen fått minst en dos.

Det är en större andel än de flesta andra län.

Ladda ner den här grafen som png

Vaccinationstakten minskar i Kalmar län

Förra veckan delades totalt 2 250 vaccindoser ut i Kalmar län. Det är färre än veckan innan (−2 555 personer). Följande bild visar utvecklingen vecka för vecka.

Ladda ner den här grafen som png

Två av tio 70-plussare har fått vaccin

Äldre personer är betydligt mer sårbara för det nya coronaviruset än yngre. Omkring 90 procent av alla som dött i covid-19 har varit äldre än 70 år. Därför är det framför allt äldre som fått vaccin hittills.

I Kalmar län har nu 15,5 procent av befolkningen över 70 år fått minst en vaccindos. Men skillnaderna är stora: 66,5 procent av de allra äldsta, 90-plussarna, har fått sin första dos, jämfört med bara 6 procent av 70- till 79-åringarna.

Ladda ner den här grafen som png

Vaccinationstakten behöver öka betydligt

Regeringens målsättning är att alla vuxna ska erbjudas vaccin innan slutet på juni. Vi är ännu i starten av vaccineringen och takten kommer att öka rejält under kommande månader, men med den nuvarande vaccinationstakten kommer vi inte att nå det målet.

I dagens tempo, baserat på antalet vaccinerade de senaste två veckorna, kommer 36 procent av alla vuxna i Kalmar län att ha fått minst en vaccindos vid slutet på juni. Det skulle dröja 16 månader innan målet nås.

Ladda ner den här grafen som png

Den här grafen ska dock läsas med en nypa salt. Syftet är att illustrera nuvarande takt, inte att förutspå läget i sommar, eftersom takten väntas öka kraftigt med fler godkända vaccin och större vaccinleveranser under våren.

Kalmar län har vaccinerat fler än de flesta

Totalt har 331 389 personer i hela Sverige fått minst en dos, vilket motsvarar 4 procent av landets befolkning, fram tills 11 februari. 1,2 procent har fått bägge doser.

Ladda ner den här grafen som png

Skillnaden mellan kommuner är betydande. Kommunen som vaccinerat störst andel är Malå kommun (16,7 procent). Samtidigt har Ragunda kommun endast vaccinerat 0,2 procent.

Det finns ett tydligt mönster: Vaccineringen går snabbast i kommuner som SKR kategoriserar som "landsbygdskommun med besöksnäring". Dessa kommuner har vaccinerat över två gånger så hög andel av sin befolkning som storstäder.

Vaccinerade per kommun i Kalmar län
KommunAntal vaccinerade med minst en dosAndel (%)
Högsby4299,3
Torsås4327,5
Mörbylånga1 0198,4
Hultsfred7546,6
Mönsterås7877,4
Emmaboda6839
Kalmar3 2085,7
Nybro9826,1
Oskarshamn1 4066,5
Västervik2 1197,1
Vimmerby6204,9
Borgholm1 03011,2

Metod och kommentarer

Data över vaccinerade per kommun och län rapporteras in till Nationella vaccinationsregistret och publiceras av Folkhälsomyndigheten. Den uppdateras varje torsdag med data fram till föregående söndag.

Nationella siffror över antal vaccinerade publiceras också av Folkhälsomyndigheten men uppdateras lite oftare, varje tisdag till fredag.


Bevaka nyheter om Corona i Kalmar län

Motsvarande nyhet för en annan ort

Hjälp oss göra ännu bättre lokal, datadriven journalistik

På Newsworthy jobbar några av Sveriges vassaste datajournalister. Vi vill förstå och förklara samhällsfrågor ur ett lokalt perspektiv med hjälp av data.

Vår nyhetstjänst är öppen och kostnadsfri. Den finansieras av betalda uppdragsjobb, men också av frivilliga bidrag från prenumeranter.

Genom Patreon kan du backa oss ekonomiskt med en liten summa varje månad. Varje krona går oavkortat till att utveckla nyhetstjänsten.

Jens Finnäs

Jens Finnäs,
grundare av Newsworthy