Blir det några vita jular om 50 år?

Så ser framtidens chanser till en vit jul ut runtom i Sverige – i en klimatförändrad värld. Det här är årets julkort från Newsworthy.

Klimatförändringen gör att sannolikheten att få en vit jul i Sverige kommer att minska dramatiskt.
Med hjälp av SMHI:s klimatmodeller har vi – kommun för kommun – tagit reda på hur många snödagar som kommer gå förlorade.

Klimatförändringen göra att vintrarna i Sverige kommer bli allt kortare. Frågan är inte om vi kommer att ha färre dagar med snö, utan snarare hur många. Det här är någonting som SMHI gör detaljerade analyser om.

I dag är det bara några platser i Sveriges sydligaste som, i snitt, får färre än tio dagar med snö per vinter. I slutet av århundradet kommer den gränsen ha flyttats upp åtminstone till stora delar av Götaland.

alt_text

I dag kan de som bor i Stockholm räkna med ungefär en och en halv månad med snö på marken en typisk vinter. Om 50 år tror klimatforskare att det kan ha fallit till bara mellan fyra och 15 dagar med snö, beroende på hur kraftfullt världen agerar mot klimatförändringar.

Större delar av Sverige kommer knappt ha någon snö

På motsvarande sätt förväntas Göteborg och Malmö tappa över hälften av sina snödagar och Umeå förlora över två månaders snö. Och kommer det att gå att åka något Vasalopp när Sälen och Mora blir av med över en månads snö?

Så här många snödagar förlorar din hemkommun

Mycket barmark under 2010-talet

I år, 2019, ser en stor del av Sverige ut att få fira snölöst. Det är inte första gången under 2010-talet.

Sett till de senaste decenniet har man behövt ta sig norr om Stockholm för att ha 50 procents chans till en vit jul.

Stockholm förlorar minst 29 snödagar

Tittar vi ännu längre tillbaka så ser vi att decembermånader helt utan snö krupit norrut i landet de senaste åren. 2006 var det i princip barmark så långt norrut som Umeå. Men det är inte första gången: även på 70-talet hade vi några rejält milda vintrar.

Maximalt snödjup i december sedan 1960
Klicka på bilden för att förstora.

Exakt hur många snödagar som går förlorade kommer bero på i vilken grad vi – mänskligheten – lyckas få ner utsläppen av växthusgaser.

God jul och gott nytt 2020,
önskar Newsworthy

Hur ser det ut där du bor?

I god Newsworthy-anda analyserar vi snöchanserna kommun för kommun.

Jobbar du på en lokaltidning är du också fri att återpublicera innehållet med hänvisning till nyhetstjänsten Newsworthy.

Subscribe to news about Climate and climate change

The best way to get news about climate and climate change in is by setting up an e-mail subscription. Du kan kostnadsfritt prenumerera på nyheter om upp till 20 kommuner och län.

Om Newsworthy

Newsworthy är en nyhetstjänst som genom automatisering hittar lokala nyheter i stora mängder statistik. Syftet är att hjälpa lokala redaktioner jobba med seriös, datadriven journalistik.

Vem ligger bakom Newsworthy?

Newsworthy har utvecklats av frilansbyrån J++ Stockholm tillsammans med statistikern Måns Magnusson. Tjänsten har fått finansiering från Google Digital News Initative in 2016, men drivs som ett initiativ helt fristående befintliga mediehus.

Hur kan jag använda materialet?

Du kan fritt använda och publicera samtliga texter, grafer och bakomliggande data med hänvisning till nyhetsjänsten Newsworthy.