Har våldsbrotten1 ökat i Filipstads kommun? Vi har analyserat Brås färska årsstatistik över antal anmälda brott med särskilt fokus på våldsbrottslighet.
Under 2018 anmäldes 139 våldsbrott i Filipstads kommun, jämfört med 129 året innan. En ökning alltså. Men hur ser det ut över längre tid?
Ser man till antalet anmälda brott per invånare ökar våldsbrotten över tid. Sedan i fjol är ökningen 9 procent, på fem år i snitt 5 procent och på femton år har antalet anmälda våldsbrott per invånare ökat med 6 procent per år.
Totalt 139 anmälda våldsbrott i fjol är fler än genomsnittet sedan 1996.
I hela riket är den här trenden inte lika entydig. På ett års sikt minskar anmälningarna, på fem års sikt står stilla de, medan vi på femton år ser en ökning.
Utvecklingen av anmälda brott behöver inte följa antalet brott som faktiskt inträffat. Till exempel kan människor vara olika benägna att polisanmäla brott på olika platser och vid olika tidpunkter. Ökningen av våldsbrottsanmälningar i riket de senaste 20 åren kan därför tolkas på flera sätt.
Enligt Felipe Estrada Dörner, som är professor och kriminolog vid Stockholms universitet, kan man se en minskad tolerans för våldsbrott. Skolor och arbetsplatser anmäler allt oftare brott.
Däremot syns den uppåtgående trenden inte på motsvarande sätt i offerundersökningar och sjukvårdsdata. I Nationella trygghetsundersökningen (NTU), en annan av Brås årliga undersökningar, går det inte att se någon ökad utsatthet för misshandel.
I Filipstad anmäldes alltså i fjol 1 289 våldsbrott per 100 000 invånare, vilket är 94 procent fler än i hela Värmlands län. Så här har utvecklingen sett ut över tid:
Filipstad hade år 2018 allra flest anmälda våldsbrott per invånare av de 16 kommunerna i Värmlands län.
Brå för sedan 2002 statistik över antalet fall av konstaterat dödligt våld, för var och en av landets polisregioner4. Det ger en kompletterande bild av hur den allra grövsta våldsbrottsligheten förändras.
– När vi ska uttala om oss om hur mycket våld vi har i samhället så är dödligt våld ett bra mått. Sedan kan de siffrorna variera mycket från år till år i länder som Sverige med lite dödligt våld, säger Felipe Estrada Dörner.
– Generellt kan man säga att vi hade fler offer för dödligt våld i Sverige för 25 år sedan. Bilden som ofta sprids om att brottsligheten i Sverige skulle vara utom all kontroll stämmer inte med den bild som forskning ger.
Filipstads kommun hör till Region Bergslagen, och där var antalet fall av dödligt våld år 2017 uppgick till nio, jämfört med åtta året innan. Det är 1 fall per 100 000 invånare, att jämföra med 1,1 i hela riket.
I Region Bergslagen ingår även Örebro län och Dalarnas län. Motsvarande siffror för år 2018 släpps i mars.
Brottstypen ”våldsbrott” är samlingskategori som kan delas upp i en rad olika undergrupper. Så här många brott anmäldes i Filipstads kommun i respektive underkategori.
Brottstyp | Anmälda brott 2018 |
---|---|
Misshandelsfall | 132 |
Vållande till kroppsskada eller sjukdom | 3 |
Mord- och dråpförsök | 2 |
Vållande till annans död | 1 |
Framkallande av fara för annnan | 1 |
1 Till våldsbrott räknas här de brott som faller under kapitel 3 i brottsbalken. Framför allt handlar det om misshandel. Tidigare år har Brå själva presenterat en bredare definition av våldsbrott, som even innehållet till exempel rån och våldtäkter, men dessa ingår inte här.
2 Antalet anmälningar per invånare är inte helt jämförbart mellan kommun och rike, eftersom även brott som inte kunnat kopplas till en specifik kommun finns med riksstatistiken. Däremot kan den allmänna trenden jämföras. Alla länssiffror i rapporten bygger på en summering av antal brott per kommun. De saknar med andra ord också brott där det aldrig bokförts någon kommun.
3 Bland små kommuner, där antalet anmälda brott är lågt, varierar den exakta inbördes ordningen på kommunerna ofta från år till år. Anmälningar med många brott förekommer ibland vid exempelvis våldtäktsbrott, och kan få stora utslag på enskilda år.
4 De nuvarande polisregionerna infördes 2015. Äldre siffror är en sammanräknig av länssiffror.
Newsworthy is developed by Jens Finnäs and Leo Wallentin from J++ in close collaboration with Måns Magnusson, Ph.D student in statistic at Linköping University. The project recieved funding from Google Digital News Initative in 2016, but is operated indepedently of larger media organizations.
We gather and analyze data as soon as it is published. Some data sources are updated often (for example every month), other less frequently.
You are free to user and publish all texts, charts and spreadsheets with explicit attribution to Newsworthy.