FAQ

Här samlar vi vanliga frågor vi får om Newsworthy.
Kontakta oss gärna om du har ytterligare frågor.

Vad är Newsworthy?

Newsworthy är en nyhetssajt som gör lokal journalistik av data. Vår mission är att förstå, förklara och granska samhället med hjälp av data. Vi hittar och producerar nyheter utifrån stora och små mängder statistik.

Newsworthy representerar ett nytt sätt att göra journalistik på. Vi skriver kodbaserade artiklar som lokalanpassas ner på kommun. Det innebär att vi kan presentera över 300 lokala och regionala nyhetsflöden.

Med hjälp av automatisering producerar vi varje månad tusentals lokala nyheter om allt från arbetslöshet och fastighetspriser till brottslighet och klimat. Den löpande, automatiserade bevakningen varvas med djuplodande publiceringar, ofta med ett klimatfokus.

Newsworthy jobbar även på uppdrag av företag, organisationer och myndigheter som vill bli bättre på att kommunicera statistik inom ramen för Newsworthy Content.

Vem ligger bakom tjänsten?

Newsworthy har utvecklats av datajournalistikbyrån J++ Stockholm tillsammans med Måns Magnusson, som är doktor i statistik.

Newsworthy ägs av företaget Journalism Robotics Stockholm Ab.

Hur finansieras Newsworthy?

Newsworthy är en självfinansierad företagsverksamhet med svarta siffror. Finansieringen kommer från ett antal olika källor.

  • Uppdragsjobb. Vi använder vår teknikplattform för att hjälpa företag, organisationer och myndigheter kommunicera statistik och data mot en lokal publik. Det kan till exempel handla om att producera och lokalanpassade pressmeddelanden för alla kommuner, men även regionaliserade debattartiklar, e-postkampanjer och rapporter. Läs mer här.
  • Redaktionella samarbeten. Vid större publiceringar samarbetar vi ofta med riksmedier som Sveriges Natur, Svenska Dagbladet och Sveriges Radio. För oss innebär de här samarbetena ett extra intäktsben, men framför allt en möjlighet att nå en större publik med vår journalistik.
  • Bidrag. Projektet Newsworthy startades genom ett bidrag från Googles Digital News Initiative år 2016. Sedan dess har vi även fått stöd från bland annat EU kommissionen genom initiativet European Data Journalism Network.
  • Frivilliga donationer. Nyhetssajten är öppen och kostnadsfri, men vi välkomnar läsare att stödja oss genom som månadsgivare på Patreon.

Är du journalist? Använda våra artiklar!

Newsworthy har utvecklats med en uttalad ambition om att stärka den lokala journalistiken. Vi välkomnar journalister att använda och vidareutveckla våra artiklar.

Du kan fritt använda och publicera samtliga texter och grafer med explicit referens till Newsworthy.