Sju konkurser i Blekinge i juni – här företagen som föll

Blekinge län | Företagskonkurser |
Sju konkurser i Blekinge i juni – här företagen som föll
Arek Socha, Pixabay

Under den senaste månaden rapporterades en konkurs mer i Blekinge län än under motsvarande tid i fjol. Det visar ny statistik från UC.

Under juni månad gick sju bolag i konkurs i Blekinge. Det är en tämligen normal nivå för den här tiden på året. I fjol noterades sex konkurser under juni.

Ser vi till hela landet brukar antalet konkurser följa ett tydligt säsongsmönster med en uppgångar på senvåren och -hösten, och en tydlig dipp i slutet av sommaren. Juni är en månad då det i regel anmäls fler konkurser än under resten av året.

Följande graf visar antalet konkurser i Blekinge i enbart juni under de senaste åren.

Av de sju bolag som gick i konkurs under juni i Blekinge län hade två sitt säte i Karlshamns kommun. I Olofström registrerades inga konkurser. Se en komplett lista över antal konkurser per kommun i tabellen nedan.

De bolag som inledde konkurs i Blekinge hade en sammanlagd omsättning på 3,5 miljoner kronor och anställde, enligt sina senaste bokslut, fyra personer. 1 Det största bolaget, sett till omsättning, var Athletic Dance Blekinge AB som rapporterade en omsättning på 1,7 miljoner kronor i sitt bokslut år 2019.

Sedan början av året har 36 företag gått i konkurs i Blekinge. Det kan jämföras med 44 företag under motsvarande tid år 2020 (−18 procent).

I hela Sverige gick 575 företag i konkurs i juni. Det är 19 färre än vid motsvarande tid i fjol (−3 procent). Jämför vi 2021 års samlade konkurser ser vi en nedgång med −21 procent.

Så här har vi gjort

  • Uppgifter om antal konkurser kommer från UC:s konkursstatistik.
  • När vi talar om "bolag" och "företag" avser vi aktiebolag, handels- och kommanditbolag samt övriga juridiska personer.
  • För att bedöma om antalet konkurser är ovanligt högt eller lågt har vi räknat ut ett säsongsjusterat förväntat antal konkurser för månaden som referenspunkt: [antal konkurser per månad i snitt] * [säsongseffekt]. Säsongseffekten antas vara samma över hela landet.
  • Uppgifterna om enskilda företag däremot kommer från allabolag.se.

Fotnoter

1 Det här är Newsworthys egen sammanräkning av alla aktiebolag som konkurslistats under juni i Blekinge län på allabolag.se. Den är med andra ord inte del av den officiella konkursstatistiken från UC.

Tabeller

De största bolagen i Blekinge län som gick i konkurs under juni
FöretagKommunOmsättning (tkr)Anställda
Athletic Dance Blekinge ABRonneby1 6971
Tränsums Bygg ABKarlshamn9781
Roos Golv & Badrum ABKarlskrona7921
Blekan och vänner ABRonneby781
Källa: allabolag.se
Tabellen visar de företag som under juni månad listats i Alla bolags sammanställning över bolag som inlett konkurs. Uppgifter om antal anställda och omsättning kommer också från Alla bolag och senaste tillgängliga bokslut. Notera att dessa siffror kan vara föråldrade.
Konkurser per kommun i Blekinge län under juni 2021
KommunAntal konkurserJämfört med samma tid 2020
Karlshamn2+0
Karlskrona1+0
Olofström0+0
Ronneby2−1
Sölvesborg2+2
Källa: UC
UC publicerar på kommunnivå endast det ackulumerade, det vill säga sammanräknade, antalet konkurser i sin månadsstatistik. För att räkna ut antalet konkurser per månad subtraherar vi det ackulumerade antalet konkurser för januari till juni med föregående månads motsvarande värde. Det gör att summan av alla bolag per kommun kan diffa något från länstotalen.
Konkurser per län under juni 2021
KommunAntal konkurserJämfört med samma tid 2020
Blekinge7+17 %
Dalarna9−36 %
Gotland30 %
Gävleborg17−11 %
Halland6−65 %
Jämtland6+50 %
Jönköping13−7 %
Kalmar100 %
Kronoberg120 %
Norrbotten8−27 %
Skåne82−1 %
Stockholm218+1 %
Södermanland11+38 %
Uppsala16−6 %
Värmland12−25 %
Västerbotten5−67 %
Västernorrland8−43 %
Västmanland16+60 %
Västra Götaland88+14 %
Örebro15−6 %
Östergötland13+8 %

Lokal, datadriven journalistik

Newsworthy är en nyhetssajt som gör lokal journalistik baserat på data. Vi är datajournalister som analyserar och tolkar världen på siffror, snarare än tyckande.

Allt vi gör sker ur ett lokalt perspektiv. Alla artiklar lokalanpassas ner på kommun- och länsnivå.