Fem konkurser i Kronoberg i april – här företagen som föll

Kronobergs län | Företagskonkurser |
Fem konkurser i Kronoberg i april – här företagen som föll
Arek Socha, Pixabay

Under den senaste månaden rapporterades något färre konkurser i Kronobergs län än under motsvarande tid i fjol. Det visar ny statistik från UC.

Under april månad gick fem bolag i konkurs i Kronoberg. I fjol noterades sju konkurser under april.

Ser vi till hela landet brukar antalet konkurser följa ett tydligt säsongsmönster med en uppgångar på senvåren och -hösten, och en tydlig dipp i slutet av sommaren. April är en månad då det i regel anmäls fler konkurser än under resten av året.

Följande graf visar antalet konkurser i Kronoberg i enbart april under de senaste åren.

Av de fem bolag som gick i konkurs under april i Kronobergs län hade fyra sitt säte i Ljungby kommun. I sex av länets åtta kommuner registrerades inga konkurser. Se en komplett lista över antal konkurser per kommun i tabellen nedan.

De bolag som inledde konkurs i Kronoberg hade en sammanlagd omsättning på 15 miljoner kronor och anställde, enligt sina senaste bokslut, sex personer. 1 Det största bolaget, sett till omsättning, var Arenabolaget i Ljungby AB som rapporterade en omsättning på 9 miljoner kronor i sitt bokslut år 2020.

Sedan början av året har 35 företag gått i konkurs i Kronoberg. Det kan jämföras med 38 företag under motsvarande tid år 2020 (−8 procent).

I hela Sverige gick 405 företag i konkurs i april. Det är 414 färre än vid motsvarande tid i fjol (−51 procent). Jämför vi 2021 års samlade konkurser ser vi en nedgång med −26 procent.

Så här har vi gjort

  • Uppgifter om antal konkurser kommer från UC:s konkursstatistik.
  • När vi talar om "bolag" och "företag" avser vi aktiebolag, handels- och kommanditbolag samt övriga juridiska personer.
  • För att bedöma om antalet konkurser är ovanligt högt eller lågt har vi räknat ut ett säsongsjusterat förväntat antal konkurser för månaden som referenspunkt: [antal konkurser per månad i snitt] * [säsongseffekt]. Säsongseffekten antas vara samma över hela landet.
  • Uppgifterna om enskilda företag däremot kommer från allabolag.se.

Fotnoter

1 Det här är Newsworthys egen sammanräkning av alla aktiebolag som konkurslistats under april i Kronobergs län på allabolag.se. Den är med andra ord inte del av den officiella konkursstatistiken från UC.

Tabeller

De största bolagen i Kronobergs län som gick i konkurs under april
FöretagKommunOmsättning (tkr)Anställda
Arenabolaget i Ljungby ABLjungby8 9936
Alaa Trading ABVäxjö6 028-
Källa: allabolag.se
Tabellen visar de företag som under april månad listats i Alla bolags sammanställning över bolag som inlett konkurs. Uppgifter om antal anställda och omsättning kommer också från Alla bolag och senaste tillgängliga bokslut. Notera att dessa siffror kan vara föråldrade.
Konkurser per kommun i Kronobergs län under april 2021
KommunAntal konkurserJämfört med samma tid 2020
Alvesta0−1
Lessebo0+0
Ljungby4+2
Markaryd0+0
Tingsryd0−1
Uppvidinge0−1
Växjö2+0
Älmhult0+0
Källa: UC
UC publicerar på kommunnivå endast det ackulumerade, det vill säga sammanräknade, antalet konkurser i sin månadsstatistik. För att räkna ut antalet konkurser per månad subtraherar vi det ackulumerade antalet konkurser för januari till april med föregående månads motsvarande värde. Det gör att summan av alla bolag per kommun kan diffa något från länstotalen.
Konkurser per län under april 2021
KommunAntal konkurserJämfört med samma tid 2020
Blekinge10−23 %
Dalarna12+20 %
Gotland3−57 %
Gävleborg10−23 %
Halland12−37 %
Jämtland3−77 %
Jönköping10−50 %
Kalmar5−62 %
Kronoberg5−29 %
Norrbotten13−13 %
Skåne50−56 %
Stockholm152−50 %
Södermanland10−60 %
Uppsala12−45 %
Värmland6−57 %
Västerbotten110 %
Västernorrland6−50 %
Västmanland6−71 %
Västra Götaland43−61 %
Örebro11−68 %
Östergötland15−35 %

Lokal, datadriven journalistik

Newsworthy är en nyhetssajt som gör lokal journalistik baserat på data. Vi är datajournalister som analyserar och tolkar världen på siffror, snarare än tyckande.

Allt vi gör sker ur ett lokalt perspektiv. Alla artiklar lokalanpassas ner på kommun- och länsnivå.