Tre konkurser i Gotlands län i april – här företagen som föll

Gotlands län | Företagskonkurser |
Tre konkurser i Gotlands län i april – här företagen som föll
Arek Socha, Pixabay

Under den senaste månaden rapporterades något färre konkurser i Gotlands län än under motsvarande tid i fjol. Det visar ny statistik från UC.

Under april månad gick tre bolag i konkurs i Gotlands län. I fjol noterades sju konkurser under april.

Ser vi till hela landet brukar antalet konkurser följa ett tydligt säsongsmönster med en uppgångar på senvåren och -hösten, och en tydlig dipp i slutet av sommaren. April är en månad då det i regel anmäls fler konkurser än under resten av året.

Följande graf visar antalet konkurser i Gotlands län i enbart april under de senaste åren.

De bolag som inledde konkurs i Gotlands län hade en sammanlagd omsättning på 4,2 miljoner kronor och anställde, enligt sina senaste bokslut, sex personer. 1 Det största bolaget, sett till omsättning, var VLM Sweden AB som rapporterade en omsättning på 2,5 miljoner kronor i sitt bokslut år 2018.

Sedan början av året har nio företag gått i konkurs i Gotlands län. Det kan jämföras med tio företag under motsvarande tid år 2020 (−10 procent).

I hela Sverige gick 405 företag i konkurs i april. Det är 414 färre än vid motsvarande tid i fjol (−51 procent). Jämför vi 2021 års samlade konkurser ser vi en nedgång med −26 procent.

Så här har vi gjort

  • Uppgifter om antal konkurser kommer från UC:s konkursstatistik.
  • När vi talar om "bolag" och "företag" avser vi aktiebolag, handels- och kommanditbolag samt övriga juridiska personer.
  • För att bedöma om antalet konkurser är ovanligt högt eller lågt har vi räknat ut ett säsongsjusterat förväntat antal konkurser för månaden som referenspunkt: [antal konkurser per månad i snitt] * [säsongseffekt]. Säsongseffekten antas vara samma över hela landet.
  • Uppgifterna om enskilda företag däremot kommer från allabolag.se.

Fotnoter

1 Det här är Newsworthys egen sammanräkning av alla aktiebolag som konkurslistats under april i Gotlands län på allabolag.se. Den är med andra ord inte del av den officiella konkursstatistiken från UC.

Tabeller

De största bolagen i Gotlands län som gick i konkurs under april
FöretagKommunOmsättning (tkr)Anställda
VLM Sweden ABGotland2 4834
Allt i Ett Bilverkstad Gotland ABGotland1 7462
Källa: allabolag.se
Tabellen visar de företag som under april månad listats i Alla bolags sammanställning över bolag som inlett konkurs. Uppgifter om antal anställda och omsättning kommer också från Alla bolag och senaste tillgängliga bokslut. Notera att dessa siffror kan vara föråldrade.
Konkurser per län under april 2021
KommunAntal konkurserJämfört med samma tid 2020
Blekinge10−23 %
Dalarna12+20 %
Gotland3−57 %
Gävleborg10−23 %
Halland12−37 %
Jämtland3−77 %
Jönköping10−50 %
Kalmar5−62 %
Kronoberg5−29 %
Norrbotten13−13 %
Skåne50−56 %
Stockholm152−50 %
Södermanland10−60 %
Uppsala12−45 %
Värmland6−57 %
Västerbotten110 %
Västernorrland6−50 %
Västmanland6−71 %
Västra Götaland43−61 %
Örebro11−68 %
Östergötland15−35 %

Lokal, datadriven journalistik

Newsworthy är en nyhetssajt som gör lokal journalistik baserat på data. Vi är datajournalister som analyserar och tolkar världen på siffror, snarare än tyckande.

Allt vi gör sker ur ett lokalt perspektiv. Alla artiklar lokalanpassas ner på kommun- och länsnivå.