Vaccinationsläget i Västervik: Nu har 17,4 procent fått sin första dos

Västerviks kommun | Corona |
Vaccinationsläget i Västervik: Nu har 17,4 procent fått sin första dos
Tim Reckmann, Wikimedia Commons (CC-BY-2.0)

Vaccineringen mot covid-19 är igång i Sverige. Här är de senaste siffrorna om hur det går i Västerviks kommun och Kalmar län.

Totalt har 5 198 personer i Västervik fått sin första vaccindos fram till vecka tio, enligt Nationella vaccinationsregistret.

Det innebär att 17,4 procent av den vuxna befolkningen fått minst en dos.

Det är en större andel än de flesta andra kommuner.

Ladda ner den här grafen som png

I hela Kalmar län har 29 825 doser getts ut fram till vecka tio, vilket motsvarar 15,1 procent av den vuxna befolkningen.

Vaccinationstakten minskar i Kalmar län

Förra veckan delades totalt 6 054 vaccindoser ut i Kalmar län (veckostatistiken finns än så länge bara på regionnivå). Det är färre än veckan innan (−1 318 personer). Följande bild visar utvecklingen vecka för vecka.

Ladda ner den här grafen som png

Tre av tio 70-plussare har fått vaccin

Äldre personer är betydligt mer sårbara för det nya coronaviruset än yngre. Omkring 90 procent av alla som dött i covid-19 har varit äldre än 70 år. Därför är det framför allt äldre som fått vaccin hittills.

I Kalmar län har nu 31,3 procent av befolkningen över 70 år fått minst en vaccindos. Men skillnaderna är stora: 76,6 procent av de allra äldsta, 90-plussarna, har fått sin första dos, jämfört med bara 13,8 procent av 70- till 79-åringarna.

Ladda ner den här grafen som png

I hela landet syns en positiv effekt av vaccineringen: sedan sista veckan i januari faller antalet nya fall på äldreboenden snabbare än i hela befolkningen. Dessa siffror finns inte nedbrutna per region.

Ladda ner den här grafen som png

Vaccinationstakten behöver öka betydligt

Regeringens målsättning är att alla vuxna ska erbjudas vaccin innan slutet på juni. Vi är ännu i starten av vaccineringen och takten kommer att öka rejält under kommande månader, men med den nuvarande vaccinationstakten kommer vi inte att nå det målet.

I dagens tempo, baserat på antalet vaccinerade de senaste två veckorna, kommer 58 procent av alla vuxna i Kalmar län att ha fått minst en vaccindos vid slutet på juni. Det skulle dröja sju månader innan målet nås.

Ladda ner den här grafen som png

Den här grafen ska dock läsas med en nypa salt. Syftet är att illustrera nuvarande takt, inte att förutspå läget i sommar, eftersom takten väntas öka kraftigt med fler godkända vaccin och större vaccinleveranser under våren.

Kalmar län har vaccinerat fler än de flesta

Totalt har 883 561 personer i hela Sverige fått minst en dos, vilket motsvarar 10,8 procent av landets befolkning, fram tills 18 mars. 4,5 procent har fått bägge doser.

Ladda ner den här grafen som png

Skillnaden mellan kommuner är betydande. Kommunen som vaccinerat störst andel är Malå kommun (22,5 procent). Samtidigt har Lerums kommun endast vaccinerat 5,5 procent.

Det finns ett tydligt mönster: Vaccineringen går snabbast i kommuner som SKR kategoriserar som "landsbygdskommun". Dessa kommuner har vaccinerat över två gånger så hög andel av sin befolkning som storstäder.

Vaccinerade per kommun i Kalmar län
KommunAntal vaccinerade med minst en dosAndel (%)
Borgholm1 62517,6
Västervik5 19817,4
Oskarshamn3 37115,6
Torsås89715,5
Hultsfred1 74615,5
Emmaboda1 15915,4
Mönsterås1 61015,1
Högsby68615
Nybro2 37214,7
Kalmar7 83914
Mörbylånga1 69213,9
Vimmerby1 63013

Metod och kommentarer

Data över vaccinerade per kommun och län rapporteras in till Nationella vaccinationsregistret och publiceras av Folkhälsomyndigheten. Den uppdateras varje torsdag med data fram till föregående söndag.

Det faktiska antalet vaccinationer är något högre än siffrorna som finns inrapporterade, på grund av eftersläpning i rapporteringen.

Nationella siffror över antal vaccinerade publiceras också av Folkhälsomyndigheten men uppdateras lite oftare, varje tisdag till fredag.

I en tidigare version av denna rapport visade Folkhälsomyndighetens siffror för vissa regioner att över 100 procent av invånare över 90 år vaccinerats. Detta var enligt myndigheten en effekt av att en del personer som var 89 år i befolkningsstatistiken hunnit fylla 90 innan de fått vaccinet. Detta har nu korrigerats med uppdaterad befolkningsstatisik.

Lokal, datadriven journalistik

Newsworthy är en nyhetssajt som gör lokal journalistik baserat på data. Vi är datajournalister som analyserar och tolkar världen på siffror, snarare än tyckande.

Allt vi gör sker ur ett lokalt perspektiv. Alla artiklar lokalanpassas ner på kommun- och länsnivå.