Tolv konkurser i Kronoberg i februari – här företagen som föll

Kronobergs län | Företagskonkurser |
Tolv konkurser i Kronoberg i februari – här företagen som föll
Arek Socha, Pixabay

Under den senaste månaden rapporterades något färre konkurser i Kronobergs län än under motsvarande tid i fjol. Det visar ny statistik från UC.

Under februari månad gick tolv bolag i konkurs i Kronoberg. Det är en tämligen normal nivå för den här tiden på året. I fjol noterades 15 konkurser under februari.

Ser vi till hela landet brukar antalet konkurser följa ett tydligt säsongsmönster med en uppgångar på senvåren och -hösten, och en tydlig dipp i slutet av sommaren. Februari är en månad då det i regel anmäls färre konkurser än under resten av året.

Följande graf visar antalet konkurser i Kronoberg i enbart februari under de senaste åren.

Av de tolv bolag som gick i konkurs under februari i Kronobergs län hade fem sitt säte i Växjö kommun. I fyra av länets åtta kommuner registrerades inga konkurser. Se en komplett lista över antal konkurser per kommun i tabellen nedan.

De bolag som inledde konkurs i Kronoberg hade en sammanlagd omsättning på 42 miljoner kronor och anställde, enligt sina senaste bokslut, 23 personer. 1 Det största bolaget, sett till omsättning, var Kaybee AB som rapporterade en omsättning på 23,4 miljoner kronor i sitt bokslut år 2019.

Sedan början av året har 24 företag gått i konkurs i Kronoberg. Det är exakt lika många som under motsvarande tid år 2020.

I hela Sverige gick 436 företag i konkurs i februari. Det är 111 färre än vid motsvarande tid i fjol (−20 procent). Jämför vi 2021 års samlade konkurser ser vi en nedgång med −17 procent.

Så här har vi gjort

  • Uppgifter om antal konkurser kommer från UC:s konkursstatistik.
  • När vi talar om "bolag" och "företag" avser vi aktiebolag, handels- och kommanditbolag samt övriga juridiska personer.
  • För att bedöma om antalet konkurser är ovanligt högt eller lågt har vi räknat ut ett säsongsjusterat förväntat antal konkurser för månaden som referenspunkt: [antal konkurser per månad i snitt] * [säsongseffekt]. Säsongseffekten antas vara samma över hela landet.
  • Uppgifterna om enskilda företag däremot kommer från allabolag.se.

Fotnoter

1 Det här är Newsworthys egen sammanräkning av alla aktiebolag som konkurslistats under februari i Kronobergs län på allabolag.se. Den är med andra ord inte del av den officiella konkursstatistiken från UC.

Tabeller

De största bolagen i Kronobergs län som gick i konkurs under februari
FöretagKommunOmsättning (tkr)Anställda
Kaybee ABMarkaryd23 4471
Emil Rask ABVäxjö5 8917
Alvitech ABVäxjö4 3957
VVS Experten i Hovmantorp ABVäxjö4 2974
Levant Bageri ABAlvesta2 2853
härligt go ABVäxjö1 7221
Gert Johansson Byggkonsult AktiebolagÄlmhult4-
Källa: allabolag.se
Tabellen visar de företag som under februari månad listats i Alla bolags sammanställning över bolag som inlett konkurs. Uppgifter om antal anställda och omsättning kommer också från Alla bolag och senaste tillgängliga bokslut. Notera att dessa siffror kan vara föråldrade.
Konkurser per kommun i Kronobergs län under februari 2021
KommunAntal konkurserJämfört med samma tid 2020
Älmhult3+2
Alvesta1+0
Lessebo0−1
Ljungby0+0
Markaryd3+1
Tingsryd0+0
Uppvidinge0+0
Växjö5−5
Källa: UC
UC publicerar på kommunnivå endast det ackulumerade, det vill säga sammanräknade, antalet konkurser i sin månadsstatistik. För att räkna ut antalet konkurser per månad subtraherar vi det ackulumerade antalet konkurser för januari till februari med föregående månads motsvarande värde. Det gör att summan av alla bolag per kommun kan diffa något från länstotalen.
Konkurser per län under februari 2021
KommunAntal konkurserJämfört med samma tid 2020
Blekinge3−50 %
Dalarna11−21 %
Gävleborg8−27 %
Gotland3+200 %
Halland9−40 %
Jämtland6−40 %
Jönköping10−17 %
Kalmar6−45 %
Kronoberg12−20 %
Norrbotten5−37 %
Örebro8−38 %
Östergötland14+8 %
Skåne52−35 %
Södermanland9+13 %
Stockholm154−23 %
Uppsala13+44 %
Värmland7+17 %
Västerbotten7−22 %
Västernorrland11+10 %
Västmanland15+25 %
Västra Götaland73−14 %

Lokal, datadriven journalistik

Newsworthy är en nyhetssajt som gör lokal journalistik baserat på data. Vi är datajournalister som analyserar och tolkar världen på siffror, snarare än tyckande.

Allt vi gör sker ur ett lokalt perspektiv. Alla artiklar lokalanpassas ner på kommun- och länsnivå.