Sju konkurser i Västerbotten i februari – här företagen som föll

Västerbottens län | Företagskonkurser |
Sju konkurser i Västerbotten i februari – här företagen som föll
Arek Socha, Pixabay

Under den senaste månaden rapporterades något färre konkurser i Västerbottens län än under motsvarande tid i fjol. Det visar ny statistik från UC.

Under februari månad gick sju bolag i konkurs i Västerbotten. Det är en tämligen normal nivå för den här tiden på året. I fjol noterades nio konkurser under februari.

Ser vi till hela landet brukar antalet konkurser följa ett tydligt säsongsmönster med en uppgångar på senvåren och -hösten, och en tydlig dipp i slutet av sommaren. Februari är en månad då det i regel anmäls färre konkurser än under resten av året.

Följande graf visar antalet konkurser i Västerbotten i enbart februari under de senaste åren.

Av de sju bolag som gick i konkurs under februari i Västerbottens län hade fem sitt säte i Umeå kommun. I tolv av länets 15 kommuner registrerades inga konkurser. Se en komplett lista över antal konkurser per kommun i tabellen nedan.

De bolag som inledde konkurs i Västerbotten hade en sammanlagd omsättning på 1,1 miljoner kronor och anställde, enligt sina senaste bokslut, två personer. 1 Det största bolaget, sett till omsättning, var KP's Service AB som rapporterade en omsättning på 1 miljon kronor i sitt bokslut år 2020.

Sedan början av året har tolv företag gått i konkurs i Västerbotten. Det kan jämföras med 16 företag under motsvarande tid år 2020 (−25 procent).

I hela Sverige gick 436 företag i konkurs i februari. Det är 111 färre än vid motsvarande tid i fjol (−20 procent). Jämför vi 2021 års samlade konkurser ser vi en nedgång med −17 procent.

Så här har vi gjort

  • Uppgifter om antal konkurser kommer från UC:s konkursstatistik.
  • När vi talar om "bolag" och "företag" avser vi aktiebolag, handels- och kommanditbolag samt övriga juridiska personer.
  • För att bedöma om antalet konkurser är ovanligt högt eller lågt har vi räknat ut ett säsongsjusterat förväntat antal konkurser för månaden som referenspunkt: [antal konkurser per månad i snitt] * [säsongseffekt]. Säsongseffekten antas vara samma över hela landet.
  • Uppgifterna om enskilda företag däremot kommer från allabolag.se.

Fotnoter

1 Det här är Newsworthys egen sammanräkning av alla aktiebolag som konkurslistats under februari i Västerbottens län på allabolag.se. Den är med andra ord inte del av den officiella konkursstatistiken från UC.

Tabeller

De största bolagen i Västerbottens län som gick i konkurs under februari
FöretagKommunOmsättning (tkr)Anställda
KP's Service ABUmeå9701
North Sweden Trading ABUmeå1061
Källa: allabolag.se
Tabellen visar de företag som under februari månad listats i Alla bolags sammanställning över bolag som inlett konkurs. Uppgifter om antal anställda och omsättning kommer också från Alla bolag och senaste tillgängliga bokslut. Notera att dessa siffror kan vara föråldrade.
Konkurser per kommun i Västerbottens län under februari 2021
KommunAntal konkurserJämfört med samma tid 2020
Åsele1+1
Bjurholm0+0
Dorotea0+0
Lycksele0+0
Malå0+0
Nordmaling0+0
Norsjö0−1
Robertsfors0+0
Skellefteå2−1
Sorsele0+0
Storuman0+0
Umeå5+1
Vännäs0−1
Vilhelmina0+0
Vindeln0+0
Källa: UC
UC publicerar på kommunnivå endast det ackulumerade, det vill säga sammanräknade, antalet konkurser i sin månadsstatistik. För att räkna ut antalet konkurser per månad subtraherar vi det ackulumerade antalet konkurser för januari till februari med föregående månads motsvarande värde. Det gör att summan av alla bolag per kommun kan diffa något från länstotalen.
Konkurser per län under februari 2021
KommunAntal konkurserJämfört med samma tid 2020
Blekinge3−50 %
Dalarna11−21 %
Gävleborg8−27 %
Gotland3+200 %
Halland9−40 %
Jämtland6−40 %
Jönköping10−17 %
Kalmar6−45 %
Kronoberg12−20 %
Norrbotten5−37 %
Örebro8−38 %
Östergötland14+8 %
Skåne52−35 %
Södermanland9+13 %
Stockholm154−23 %
Uppsala13+44 %
Värmland7+17 %
Västerbotten7−22 %
Västernorrland11+10 %
Västmanland15+25 %
Västra Götaland73−14 %

Lokal, datadriven journalistik

Newsworthy är en nyhetssajt som gör lokal journalistik baserat på data. Vi är datajournalister som analyserar och tolkar världen på siffror, snarare än tyckande.

Allt vi gör sker ur ett lokalt perspektiv. Alla artiklar lokalanpassas ner på kommun- och länsnivå.