Sex konkurser i Kronoberg i oktober

Kronobergs län | Företagskonkurser |
Sex konkurser i Kronoberg i oktober
Arek Socha, Pixabay

Under den senaste månaden rapporterades något färre konkurser i Kronobergs län än under motsvarande tid i fjol. Det visar ny statistik från UC.

Under oktober månad gick sex bolag i konkurs i Kronoberg. Det är en tämligen normal nivå för den här tiden på året. I fjol noterades åtta konkurser under oktober.

Ser vi till hela landet brukar antalet konkurser följa ett tydligt säsongsmönster med en uppgångar på senvåren och -hösten, och en tydlig dipp i slutet av sommaren.

Följande graf visar antalet konkurser i Kronoberg i enbart oktober under de senaste åren.

Av de sex bolag som gick i konkurs under oktober i Kronobergs län hade fyra sitt säte i Växjö kommun. I fem av länets åtta kommuner registrerades inga konkurser. Se en komplett lista över antal konkurser per kommun i tabellen nedan.

De bolag som inledde konkurs i Kronoberg hade en sammanlagd omsättning på 358,9 miljoner kronor och anställde, enligt sina senaste bokslut, två personer. 1 Det största bolaget, sett till omsättning, var VH-Tele AB som rapporterade en omsättning på 358,4 miljoner kronor i sitt bokslut år 2019.

Sedan början av året har 85 företag gått i konkurs i Kronoberg. Det kan jämföras med 78 företag under motsvarande tid år 2019 (+9 procent).

I hela Sverige gick 453 företag i konkurs i oktober. Det är 253 färre än vid motsvarande tid i fjol (−36 procent). Jämför vi 2020 års samlade konkurser ser vi en nedgång med −2 procent.

Så här har vi gjort

  • Uppgifter om antal konkurser kommer från UC:s konkursstatistik.
  • När vi talar om "bolag" och "företag" avser vi aktiebolag, handels- och kommanditbolag samt övriga juridiska personer.
  • För att bedöma om antalet konkurser är ovanligt högt eller lågt har vi räknat ut ett säsongsjusterat förväntat antal konkurser för månaden som referenspunkt: [antal konkurser per månad i snitt] * [säsongseffekt]. Säsongseffekten antas vara samma över hela landet.
  • Uppgifterna om enskilda företag däremot kommer från allabolag.se.

Fotnoter

1 Det här är Newsworthys egen sammanräkning av alla aktiebolag som konkurslistats under oktober i Kronobergs län på allabolag.se. Den är med andra ord inte del av den officiella konkursstatistiken från UC.

Tabeller

De största bolagen i Kronobergs län som gick i konkurs under oktober
FöretagKommunOmsättning (tkr)Anställda
VH-Tele ABVäxjö358 3791
Stolleprover ABAlvesta5331
Källa: allabolag.se
Tabellen visar de företag som under oktober månad listats i Alla bolags sammanställning över bolag som inlett konkurs. Uppgifter om antal anställda och omsättning kommer också från Alla bolag och senaste tillgängliga bokslut. Notera att dessa siffror kan vara föråldrade.
Konkurser per kommun i Kronobergs län under oktober 2020
KommunAntal konkurserJämfört med samma tid 2019
Älmhult0−1
Alvesta1+1
Lessebo1+1
Ljungby0+0
Markaryd0+0
Tingsryd0+0
Uppvidinge0+0
Växjö4−3
Källa: UC
UC publicerar på kommunnivå endast det ackulumerade, det vill säga sammanräknade, antalet konkurser i sin månadsstatistik. För att räkna ut antalet konkurser per månad subtraherar vi det ackulumerade antalet konkurser för januari till oktober med föregående månads motsvarande värde. Det gör att summan av alla bolag per kommun kan diffa något från länstotalen.
Konkurser per län under oktober 2020
KommunAntal konkurserJämfört med samma tid 2019
Blekinge70 %
Dalarna11−27 %
Gävleborg9−47 %
Gotland4+33 %
Halland16−20 %
Jämtland5−37 %
Jönköping17+55 %
Kalmar6−62 %
Kronoberg6−25 %
Norrbotten9−18 %
Örebro7−53 %
Östergötland15−37 %
Skåne60−45 %
Södermanland7−53 %
Stockholm171−30 %
Uppsala15−37 %
Värmland11−15 %
Västerbotten3−75 %
Västernorrland6−65 %
Västmanland6−70 %
Västra Götaland62−36 %

Lokal, datadriven journalistik

Newsworthy är en nyhetssajt som gör lokal journalistik baserat på data. Vi är datajournalister som analyserar och tolkar världen på siffror, snarare än tyckande.

Allt vi gör sker ur ett lokalt perspektiv. Alla artiklar lokalanpassas ner på kommun- och länsnivå.