Sju konkurser i Blekinge i oktober

Blekinge län | Företagskonkurser |
Sju konkurser i Blekinge i oktober
Arek Socha, Pixabay

Under den senaste månaden rapporterades exakt lika många konkurser i Blekinge län som under motsvarande tid i fjol. Det visar ny statistik från UC.

Under oktober månad gick sju bolag i konkurs i Blekinge. Det är en tämligen normal nivå för den här tiden på året. I fjol noterades exakt lika många konkurser under oktober.

Ser vi till hela landet brukar antalet konkurser följa ett tydligt säsongsmönster med en uppgångar på senvåren och -hösten, och en tydlig dipp i slutet av sommaren.

Följande graf visar antalet konkurser i Blekinge i enbart oktober under de senaste åren.

Av de sju bolag som gick i konkurs under oktober i Blekinge län hade tre sitt säte i Karlskrona kommun. I Ronneby registrerades inga konkurser. Se en komplett lista över antal konkurser per kommun i tabellen nedan.

De bolag som inledde konkurs i Blekinge hade en sammanlagd omsättning på 10,6 miljoner kronor och anställde, enligt sina senaste bokslut, nio personer. 1 Det största bolaget, sett till omsättning, var Magnus Mink & Svets AB som rapporterade en omsättning på 5,5 miljoner kronor i sitt bokslut år 2019.

Sedan början av året har 60 företag gått i konkurs i Blekinge. Det kan jämföras med 55 företag under motsvarande tid år 2019 (+9 procent).

I hela Sverige gick 453 företag i konkurs i oktober. Det är 253 färre än vid motsvarande tid i fjol (−36 procent). Jämför vi 2020 års samlade konkurser ser vi en nedgång med −2 procent.

Så här har vi gjort

  • Uppgifter om antal konkurser kommer från UC:s konkursstatistik.
  • När vi talar om "bolag" och "företag" avser vi aktiebolag, handels- och kommanditbolag samt övriga juridiska personer.
  • För att bedöma om antalet konkurser är ovanligt högt eller lågt har vi räknat ut ett säsongsjusterat förväntat antal konkurser för månaden som referenspunkt: [antal konkurser per månad i snitt] * [säsongseffekt]. Säsongseffekten antas vara samma över hela landet.
  • Uppgifterna om enskilda företag däremot kommer från allabolag.se.

Fotnoter

1 Det här är Newsworthys egen sammanräkning av alla aktiebolag som konkurslistats under oktober i Blekinge län på allabolag.se. Den är med andra ord inte del av den officiella konkursstatistiken från UC.

Tabeller

De största bolagen i Blekinge län som gick i konkurs under oktober
FöretagKommunOmsättning (tkr)Anställda
Magnus Mink & Svets ABSölvesborg5 5263
Spiseriet ABKarlskrona2 8224
Exron ABOlofström2 2322
Källa: allabolag.se
Tabellen visar de företag som under oktober månad listats i Alla bolags sammanställning över bolag som inlett konkurs. Uppgifter om antal anställda och omsättning kommer också från Alla bolag och senaste tillgängliga bokslut. Notera att dessa siffror kan vara föråldrade.
Konkurser per kommun i Blekinge län under oktober 2020
KommunAntal konkurserJämfört med samma tid 2019
Karlshamn1+1
Karlskrona3+1
Olofström2+1
Ronneby0−1
Sölvesborg1−2
Källa: UC
UC publicerar på kommunnivå endast det ackulumerade, det vill säga sammanräknade, antalet konkurser i sin månadsstatistik. För att räkna ut antalet konkurser per månad subtraherar vi det ackulumerade antalet konkurser för januari till oktober med föregående månads motsvarande värde. Det gör att summan av alla bolag per kommun kan diffa något från länstotalen.
Konkurser per län under oktober 2020
KommunAntal konkurserJämfört med samma tid 2019
Blekinge70 %
Dalarna11−27 %
Gävleborg9−47 %
Gotland4+33 %
Halland16−20 %
Jämtland5−37 %
Jönköping17+55 %
Kalmar6−62 %
Kronoberg6−25 %
Norrbotten9−18 %
Örebro7−53 %
Östergötland15−37 %
Skåne60−45 %
Södermanland7−53 %
Stockholm171−30 %
Uppsala15−37 %
Värmland11−15 %
Västerbotten3−75 %
Västernorrland6−65 %
Västmanland6−70 %
Västra Götaland62−36 %

Lokal, datadriven journalistik

Newsworthy är en nyhetssajt som gör lokal journalistik baserat på data. Vi är datajournalister som analyserar och tolkar världen på siffror, snarare än tyckande.

Allt vi gör sker ur ett lokalt perspektiv. Alla artiklar lokalanpassas ner på kommun- och länsnivå.