Fyra konkurser i Blekinge i september

Blekinge län | Företagskonkurser |
Fyra konkurser i Blekinge i september
Arek Socha, Pixabay

Under den senaste månaden rapporterades exakt lika många konkurser i Blekinge län som under motsvarande tid i fjol. Det visar ny statistik från UC.

Under september månad gick fyra bolag i konkurs i Blekinge. I fjol noterades exakt lika många konkurser under september.

Ser vi till hela landet brukar antalet konkurser följa ett tydligt säsongsmönster med en uppgångar på senvåren och -hösten, och en tydlig dipp i slutet av sommaren. September är en månad då det i regel anmäls färre konkurser än under resten av året.

Följande graf visar antalet konkurser i Blekinge i enbart september under de senaste åren.

Av de fyra bolag som gick i konkurs under september i Blekinge län hade två sitt säte i Karlshamns kommun. I Karlskrona och Ronneby registrerades inga konkurser. Se en komplett lista över antal konkurser per kommun i tabellen nedan.

De bolag som inledde konkurs i Blekinge hade en sammanlagd omsättning på 1,2 miljoner kronor och anställde, enligt sina senaste bokslut, ett personer. 1 Det största bolaget, sett till omsättning, var Pukaviks Köksmontering & Service AB som rapporterade en omsättning på 0,7 miljoner kronor i sitt bokslut år 2019.

Sedan början av året har 53 företag gått i konkurs i Blekinge. Det kan jämföras med 48 företag under motsvarande tid år 2019 (+10 procent).

I hela Sverige gick 339 företag i konkurs i september. Det är 218 färre än vid motsvarande tid i fjol (−39 procent). Jämför vi 2020 års samlade konkurser ser vi en uppgång med +3 procent.

Så här har vi gjort

  • Uppgifter om antal konkurser kommer från UC:s konkursstatistik.
  • När vi talar om "bolag" och "företag" avser vi aktiebolag, handels- och kommanditbolag samt övriga juridiska personer.
  • För att bedöma om antalet konkurser är ovanligt högt eller lågt har vi räknat ut ett säsongsjusterat förväntat antal konkurser för månaden som referenspunkt: [antal konkurser per månad i snitt] * [säsongseffekt]. Säsongseffekten antas vara samma över hela landet.
  • Uppgifterna om enskilda företag däremot kommer från allabolag.se.

Fotnoter

1 Det här är Newsworthys egen sammanräkning av alla aktiebolag som konkurslistats under september i Blekinge län på allabolag.se. Den är med andra ord inte del av den officiella konkursstatistiken från UC.

Tabeller

De största bolagen i Blekinge län som gick i konkurs under september
FöretagKommunOmsättning (tkr)Anställda
Pukaviks Köksmontering & Service ABSölvesborg6701
Venczel Design ABOlofström480-
Källa: allabolag.se
Tabellen visar de företag som under september månad listats i Alla bolags sammanställning över bolag som inlett konkurs. Uppgifter om antal anställda och omsättning kommer också från Alla bolag och senaste tillgängliga bokslut. Notera att dessa siffror kan vara föråldrade.
Konkurser per kommun i Blekinge län under september 2020
KommunAntal konkurserJämfört med samma tid 2019
Karlshamn2+1
Karlskrona0−2
Olofström1+1
Ronneby0+0
Sölvesborg1+0
Källa: UC
UC publicerar på kommunnivå endast det ackulumerade, det vill säga sammanräknade, antalet konkurser i sin månadsstatistik. För att räkna ut antalet konkurser per månad subtraherar vi det ackulumerade antalet konkurser för januari till september med föregående månads motsvarande värde. Det gör att summan av alla bolag per kommun kan diffa något från länstotalen.
Konkurser per län under september 2020
KommunAntal konkurserJämfört med samma tid 2019
Blekinge40 %
Dalarna7+40 %
Gävleborg6−60 %
Gotland0−100 %
Halland7−22 %
Jämtland20 %
Jönköping9−44 %
Kalmar4−64 %
Kronoberg6−25 %
Norrbotten7+40 %
Örebro8−50 %
Östergötland12−40 %
Skåne38−52 %
Södermanland5−71 %
Stockholm122−38 %
Uppsala15−17 %
Värmland7−61 %
Västerbotten9−18 %
Västernorrland6−14 %
Västmanland10−47 %
Västra Götaland55−29 %

Lokal, datadriven journalistik

Newsworthy är en nyhetssajt som gör lokal journalistik baserat på data. Vi är datajournalister som analyserar och tolkar världen på siffror, snarare än tyckande.

Allt vi gör sker ur ett lokalt perspektiv. Alla artiklar lokalanpassas ner på kommun- och länsnivå.