Åtta konkurser i Kronoberg i juli

Kronobergs län | Företagskonkurser |
Åtta konkurser i Kronoberg i juli
Arek Socha, Pixabay

Under den senaste månaden rapporterades en konkurs mer i Kronobergs län än under motsvarande tid i fjol. Det visar ny statistik från UC.

Under juli månad gick åtta bolag i konkurs i Kronoberg. Det är en tämligen normal nivå för den här tiden på året. I fjol noterades sju konkurser under juli.

Ser vi till hela landet brukar antalet konkurser följa ett tydligt säsongsmönster med en uppgångar på senvåren och -hösten, och en tydlig dipp i slutet av sommaren. Juli är en månad då det i regel anmäls färre konkurser än under resten av året.

Följande graf visar antalet konkurser i Kronoberg i enbart juli under de senaste åren.

Av de åtta bolag som gick i konkurs under juli i Kronobergs län hade sex sitt säte i Växjö kommun. I fem av länets åtta kommuner registrerades inga konkurser. Se en komplett lista över antal konkurser per kommun i tabellen nedan.

De bolag som inledde konkurs i Kronoberg hade en sammanlagd omsättning på 17,7 miljoner kronor och anställde, enligt sina senaste bokslut, 17 personer. 1 Det största bolaget, sett till omsättning, var Steamship Nöjen AB som rapporterade en omsättning på 9,6 miljoner kronor i sitt bokslut år 2019.

Sedan början av året har 65 företag gått i konkurs i Kronoberg. Det kan jämföras med 57 företag under motsvarande tid år 2019 (+14 procent).

I hela Sverige gick 449 företag i konkurs i juli. Det är 22 färre än vid motsvarande tid i fjol (−5 procent). Jämför vi 2020 års samlade konkurser ser vi en uppgång med +11 procent.

Så här har vi gjort

  • Uppgifter om antal konkurser kommer från UC:s konkursstatistik.
  • När vi talar om "bolag" och "företag" avser vi aktiebolag, handels- och kommanditbolag samt övriga juridiska personer.
  • För att bedöma om antalet konkurser är ovanligt högt eller lågt har vi räknat ut ett säsongsjusterat förväntat antal konkurser för månaden som referenspunkt: [antal konkurser per månad i snitt] * [säsongseffekt]. Säsongseffekten antas vara samma över hela landet.
  • Uppgifterna om enskilda företag däremot kommer från allabolag.se.

Fotnoter

1 Det här är Newsworthys egen sammanräkning av alla aktiebolag som konkurslistats under juli i Kronobergs län på allabolag.se. Den är med andra ord inte del av den officiella konkursstatistiken från UC.

Tabeller

De största bolagen i Kronobergs län som gick i konkurs under juli
FöretagKommunOmsättning (tkr)Anställda
Steamship Nöjen ABVäxjö9 6098
Sandlan invest ABAlvesta5 3335
Ryssby Hotell ABLjungby2 6253
R&EC; Rekrytering ABVäxjö1501
Källa: allabolag.se
Tabellen visar de företag som under juli månad listats i Alla bolags sammanställning över bolag som inlett konkurs. Uppgifter om antal anställda och omsättning kommer också från Alla bolag och senaste tillgängliga bokslut. Notera att dessa siffror kan vara föråldrade.
Konkurser per kommun i Kronobergs län under juli 2020
KommunAntal konkurserJämfört med samma tid 2019
Älmhult0+0
Alvesta1+1
Lessebo0−1
Ljungby1+0
Markaryd0−1
Tingsryd0+0
Uppvidinge0+0
Växjö6+2
Källa: UC
UC publicerar på kommunnivå endast det ackulumerade, det vill säga sammanräknade, antalet konkurser i sin månadsstatistik. För att räkna ut antalet konkurser per månad subtraherar vi det ackulumerade antalet konkurser för januari till juli med föregående månads motsvarande värde. Det gör att summan av alla bolag per kommun kan diffa något från länstotalen.
Konkurser per län under juli 2020
KommunAntal konkurserJämfört med samma tid 2019
Blekinge3−25 %
Dalarna17+113 %
Gävleborg8−38 %
Gotland0−100 %
Halland14+40 %
Jämtland1−80 %
Jönköping8−33 %
Kalmar7−12 %
Kronoberg8+14 %
Norrbotten7−36 %
Örebro8−50 %
Östergötland11−21 %
Skåne62−7 %
Södermanland11−35 %
Stockholm176+11 %
Uppsala90 %
Värmland100 %
Västerbotten5−37 %
Västernorrland9−40 %
Västmanland10−9 %
Västra Götaland650 %

Lokal, datadriven journalistik

Newsworthy är en nyhetssajt som gör lokal journalistik baserat på data. Vi är datajournalister som analyserar och tolkar världen på siffror, snarare än tyckande.

Allt vi gör sker ur ett lokalt perspektiv. Alla artiklar lokalanpassas ner på kommun- och länsnivå.