Efter nio månaders nedgång – nu stiger priserna på bostadsrätter i Sverige

Sverige
Lägenhetsport
Jens Finnäs, Newsworthy

Sedan maj 2022 har priserna på bostadsrätter sjunkit i Sverige, men försäljningarna under de senaste tre månaderna visar på en uppgång med 1 procent.

Det här visar ny statistik från Svensk Mäklarstatistik som Newsworthy har analyserat.

Graf: Prisutveckling för bostadsrätter i Sverige
Grön stapel betyder att priserna stiger, röd att de sjunker.
Ladda ner i fler format

Priserna på bostadsrätter stiger i 57 av landets kommuner, medan de sjunker i 44 (i merparten av de resterande kommunerna redovisas inga prisförändringsuppgifter på grund av få försäljningar). Kartan nedan visar den geografiska spridningen.

Karta som visar var i landet priserna på bostadsrätter ökar respektive minskar
Ladda ner i fler format

Bland länen i Sverige sjunker priserna på bostadsrätter i tio av 21 län (där det redovisats uppgifter om prisutveckling). Störst var minskningen i Jämtland där priserna sjönk med 23 procent. I Blekinge och Dalarna däremot steg priserna med 17 procent.

Sammanlagt såldes 23 609 bostadsrätter i Sverige mellan januari och mars till ett genomsnittligt pris på 2,7 miljoner kronor. I fjol gjordes 32 286 affärer vid den här tiden på året.

Graf: Antal sålda bostadsrätter i Sverige
Ladda ner i fler format

Efter nedgång – nu ligger priserna på villor stabilt

Villapriserna stod mellan januari och mars i stort sett stilla efter ett år då priserna i snitt sjunkit med 3 procent.

Graf: Prisutveckling för villor i Sverige
Grön stapel betyder att priserna stiger, röd att de sjunker.
Ladda ner i fler format

Priserna på villor stiger i 54 av landets kommuner, medan de sjunker i 51 (i merparten av de resterande kommunerna redovisas inga prisförändringsuppgifter på grund av få försäljningar). Kartan nedan visar den geografiska spridningen.

Karta som visar var i landet priserna på villor ökar respektive minskar
Ladda ner i fler format

Bland länen i Sverige stiger priserna på villor i nio av 21 län (där det redovisats uppgifter om prisutveckling). Störst var ökningen i Jämtland där priserna steg med 6 procent. I Norrbotten däremot sjönk priserna med 9 procent.

Sammanlagt såldes 9 617 villor i Sverige mellan januari och mars till ett genomsnittligt pris på 3,7 miljoner kronor. I fjol gjordes 11 845 affärer vid den här tiden på året.

Graf: Antal sålda villor i Sverige
Ladda ner i fler format

Största pris­nedgången på fritidshus på elva år

Priserna på fritidshus sjönk med tre procent i Sverige under de senaste tolv månaderna. Det är den svagaste prisutvecklingen sedan 2012.

Graf: Prisutveckling för fritidshus i Sverige
Grön stapel betyder att priserna stiger, röd att de sjunker.
Ladda ner i fler format

Priserna på fritidshus sjunker i 34 av landets kommuner, medan de stiger i 14 (i merparten av de resterande kommunerna redovisas inga prisförändringsuppgifter på grund av få försäljningar). Nedanstående karta visar den geografiska spridningen.

Karta som visar var i landet priserna på fritidshus ökar respektive minskar
Ladda ner i fler format

Bland länen i Sverige sjunker priserna på fritidshus i 15 av 21 län (där det redovisats uppgifter om prisutveckling). Störst var minskningen i Västernorrland där priserna sjönk med 10 procent. I Jönköping däremot steg priserna med 5 procent.

Sammanlagt såldes 445 fritidshus i Sverige mellan januari och mars till ett genomsnittligt pris på 2,5 miljoner kronor. I fjol gjordes 679 affärer vid den här tiden på året.

Graf: Antal sålda fritidshus i Sverige
Ladda ner i fler format

Lokal, datadriven journalistik

Newsworthy är en nyhetssajt som gör lokal journalistik baserat på data. Vi är datajournalister som analyserar och tolkar världen på siffror, snarare än tyckande.

Allt vi gör sker ur ett lokalt perspektiv. Alla artiklar lokalanpassas ner på kommun- och länsnivå.