Ny koldioxidbudget: Tiden rinner ut i många kommuner

 <a href="https://unsplash.com/photos/CvTaPeo3NRk">Ria, Unsplash</a>
Ria, Unsplash

Redan nästa år riskerar flera kommuner spräcka den koldioxidbudget som Parisavtalet medger. Men några kan också klara budget.

Newsworthy kan i dag, tillsammans med Sveriges Natur, presentera nya, uppdaterade beräkningar på hur stort kvarvarande utsläppsutrymme alla svenska kommuner kan anses ha för att uppfylla Parisavtalet.

Budgetarna bygger på den nationella budget som forskare vid Uppsala universitet tagit fram, och har räknats om på kommunnivå av företaget Climate View för Klimatkollen.se, som flera miljöorganisationer ligger bakom.

SMHI publicerade nyligen lokala utsläppssiffror för 2020. Om man framskriver trenderna i de senaste siffrorna kommer sju kommuner spräcka budget redan inom det närmaste året året och ytterligare 120 kommuner år 2024. 16 kommuner ser ut att faktiskt kunna klara budget med nuvarande utsläppstrend, som i och för sig delvis färgas av pandemin.

Under Läs den här artikeln om en annan ort längre kan du välja kommun.

Lokal, datadriven journalistik

Newsworthy är en nyhetssajt som gör lokal journalistik baserat på data. Vi är datajournalister som analyserar och tolkar världen på siffror, snarare än tyckande.

Allt vi gör sker ur ett lokalt perspektiv. Alla artiklar lokalanpassas ner på kommun- och länsnivå.