Vaccinations­läget i Västernorrland: 91 procent av 80-plussarna har fått tredje dosen

Västernorrlands län | Corona |
Så framskrider vaccineringen i Västernorrlands län.
Gustav Gatu, Newsworthy

Här är de senaste siffrorna om hur vaccineringen mot covid-19 går i Västernorrlands län och resten av landet.

Totalt har 192 133 personer i Västernorrland fått sin första vaccindos fram till vecka elva, enligt Nationella vaccinationsregistret. Det innebär att 90 procent av befolkningen fått minst en dos. Det är en större andel än i de flesta andra län. Västerbottens län har vaccinerat flest i hela landet (93 procent).

188 406 personer eller 89 procent av alla i befolkningen i Västernorrland har tagit en andra dos.

Graf över andel vaccinerade

Fler vaccindoser än förra veckan i Västernorrlands län

Förra veckan – som var nationell vaccinationsvecka – delades totalt 4 131 vaccindoser ut i Västernorrlands län. Det är fler än veckan innan (+2 361 doser). Till största delen rör det sig om tredje dosen, ungefär sju av tio av de som vaccinerades förra veckan fick påfyllnadsdosen. Följande bild visar utvecklingen vecka för vecka.

Graf över vaccinerade per vecka

Tre av tio över 80 år har fått fjärde dosen

Äldre personer är betydligt mer sårbara för det nya coronaviruset än yngre. Därför har äldre prioriterats i vaccineringen. Personer över 80 år rekommenderas numera att ta en fjärde vaccinationsdos. I Västernorrland har hittills 5 095 personer – eller 31 procent av 80-plussarna – fått en fjärde spruta.

Alla över 18 år rekommenderas att ta en tredje dos vaccin.

Graf över vaccinerade per åldersgrupp

Flest vaccinationer i juni i Västernorrlands län

I massvaccinationens mest intensiva fas, i juni, delades som mest mer än 20 000 vaccindoser i veckan ut i Västernorrlands län. I takt med att de flesta fått sina första doser minskade tempot. Regeringen har gett Folkhälsomyndigheten i uppdrag att inför en nationell vaccinationsvecka under vecka 11.

Med dagens tempo, baserat på antalet som fått en första dos de senaste två veckorna, skulle det dröja 619 månader (över 51 år) innan alla fått ett stick.

Västernorrlands län har vaccinerat fler än de flesta

Totalt har 7 816 527 personer i hela Sverige fått minst en dos, vilket motsvarar 87 procent av landets befolkning, till och med den 24 mars. 85 procent har fått bägge doserna.

Graf med andel vaccinerade per region

Skillnaden mellan olika kommuner är betydande. Kommunen som vaccinerat störst andel är Hammarö kommun (95 procent). Samtidigt har Botkyrka kommun endast vaccinerat 71 procent.

Andel vaccinerade per kommun i Västernorrlands län
KommunEn dos (%)Två doser (%)
Örnsköldsvik9290
Härnösand9189
Sundsvall9088
Ånge9088
Timrå9088
Kramfors8887
Sollefteå8886

Lokal, datadriven journalistik

Newsworthy är en nyhetssajt som gör lokal journalistik baserat på data. Vi är datajournalister som analyserar och tolkar världen på siffror, snarare än tyckande.

Allt vi gör sker ur ett lokalt perspektiv. Alla artiklar lokalanpassas ner på kommun- och länsnivå.