Dorotea i Sverige-topp: Här har näst störst andel fått dos 2

Dorotea kommun | Corona |
Så framskrider vaccineringen i Dorotea kommun.
Sadegh Nikgostar, Wikimedia Commons (CC BY-SA 4.0)

Här är de senaste siffrorna om hur vaccineringen mot covid-19 går i Dorotea kommun och Västerbottens län.

Totalt har 2 055 personer i Dorotea fått sin första vaccindos fram till vecka elva, enligt Nationella vaccinationsregistret. Det innebär att 94 procent av befolkningen fått minst en dos. Det är en större andel än i de flesta andra kommuner. Hammarö kommun har vaccinerat flest i hela landet (95 procent).

2 032 personer eller 93 procent av alla i befolkningen i Dorotea har tagit en andra dos. Det är den näst högsta siffran i landet.

Personer över 18 år rekommenderas en tredje dos, tre månader efter den andra. I Dorotea har totalt 1 558 personer fått påfyllnadsdosen. Det motsvarar 77 procent av den vuxna befolkningen (18 år och äldre). Dorotea tillhör den tredjedel av kommunerna som nått längst i landet.

Graf över andel vaccinerade

I hela Västerbottens län har 93 procent av befolkningen har fått en första dos.

Fler vaccindoser än förra veckan i Västerbottens län

Förra veckan – som var nationell vaccinationsvecka – delades totalt 4 653 vaccindoser ut i Västerbottens län. Det är fler än veckan innan (+1 668 doser). Till största delen rör det sig om tredje dosen, ungefär nio av tio av de som vaccinerades förra veckan fick påfyllnadsdosen. Följande bild visar utvecklingen vecka för vecka.

Graf över vaccinerade per vecka

Tre av tio över 80 år har fått fjärde dosen

Äldre personer är betydligt mer sårbara för det nya coronaviruset än yngre. Därför har äldre prioriterats i vaccineringen. Personer över 80 år rekommenderas numera att ta en fjärde vaccinationsdos. I Dorotea har hittills 81 personer – eller 34 procent av 80-plussarna – fått en fjärde spruta.

Alla över 18 år rekommenderas att ta en tredje dos vaccin.

Graf över vaccinerade per åldersgrupp

Flest vaccinationer i juni i Västerbottens län

I massvaccinationens mest intensiva fas, i juni, delades som mest mer än 21 000 vaccindoser i veckan ut i Västerbottens län. I takt med att de flesta fått sina första doser minskade tempot. Regeringen har gett Folkhälsomyndigheten i uppdrag att inför en nationell vaccinationsvecka under vecka 11.

Med dagens tempo, baserat på antalet som fått en första dos de senaste två veckorna, skulle det dröja 22 månader innan alla fått ett stick.

Västerbottens län har vaccinerat fler än de flesta

Totalt har 7 816 527 personer i hela Sverige fått minst en dos, vilket motsvarar 87 procent av landets befolkning, till och med den 24 mars. 85 procent har fått bägge doserna.

Graf med andel vaccinerade per region

Skillnaden mellan olika kommuner är betydande. Kommunen som vaccinerat störst andel är Hammarö kommun (95 procent). Samtidigt har Botkyrka kommun endast vaccinerat 71 procent.

Andel vaccinerade per kommun i Västerbottens län
KommunEn dos (%)Två doser (%)
Dorotea9493
Umeå9392
Skellefteå9391
Norsjö9392
Lycksele9291
Robertsfors9291
Vännäs9290
Nordmaling9291
Bjurholm9191
Storuman9190
Malå9188
Sorsele9089
Vindeln9088
Åsele9089
Vilhelmina8987

Lokal, datadriven journalistik

Newsworthy är en nyhetssajt som gör lokal journalistik baserat på data. Vi är datajournalister som analyserar och tolkar världen på siffror, snarare än tyckande.

Allt vi gör sker ur ett lokalt perspektiv. Alla artiklar lokalanpassas ner på kommun- och länsnivå.