Allt färre tar första sprutan – små förändringar i vaccinationstäckningen i Vilhelmina

Vilhelmina kommun | Corona |
Karta över vaccintäckning i Vilhelmina
Newsworthy

Vilhelmina tätort-Bergbacka-Trissen är det enda område i Vilhelmina där andelen vaccinerade ökar i mars. Det visar Folkhälsomyndighetens nya, uppdaterade siffror.

Höjningen av vaccinationstäckning i landet börjar plana ut. Andelen som fått en första spruta ligger nu relativt still månad för månad. Mellan februari och mars ökade täckningen bara i en femtedel av de knappt 6 000 områden landet delats upp i. På många håll förklaras det förstås av att täckningen redan är hög, men det finns 365 platser i landet där mer än en fjärdedel av den vuxna befolkningen fortfarande inte tagit första sprutan.

Den senaste mätningen gjordes i början av den nationella vaccinationsveckan vilket gör att resultatet av den inte syns i statistiken än.

Det finns fortfarande ett glapp mellan de mest och minst vaccinerade områdena i Vilhelmina, men det fortsätter att minska. I mars var skillnaden fem procentenheter, vilket är en procentenhet mindre än månaden innan.

Andelen vaccinerade per område

Sedan i augusti har Folkhälsomyndigheten tagit fram geografiskt mer finkorning statistik över vaccinationstäckningen. Det här är den åttonde uppdatering av läget, som bygger på uppgifter från mitten av mars.

Den senaste månaden har andelen som fått en dos vaccin ökat i ett av fem områden i Vilhelmina. I samtliga fall rör det sig om en ökning på en eller ett par procentenheter.

Karta över vaccinationstäckning i Vilhelmina

I alla områden i Vilhelmina har minst tre av fyra vuxna fått en första dos och även de minst vaccinerade områdena har relativt hög vaccinationstäckning. Lägst vaccinationstäckning finns i Vilhelmina tätort-Bergbacka-Trissen där 86 procent av den vuxna befolkningen fått minst en dos.

Högst vaccinationstäckning i kommunen finns i Vilhelmina västra, Vilhelmina tätort Södra och Vilhelmina tätort-Baksjön, där 91 procent av den vuxna befolkningen fått en dos.

Andelen vaccinerade ökar regionernas minst vaccinerade områden – storstäderna hamnar efter

I hela Västerbottens län är andelen vaccinerade i det minst vaccinerade området 78 procent. I Västra Götaland och Dalarna finns de minst vaccinerade områdena i augusti som ökat mest sedan dess. Det handlar om delar av Kronogårds Torg-Frälsegården i Trollhättan och Tjärna Ängar i Borlänge, där andelen som fått en dos ökat med 26 procentenheter.

Lokal, datadriven journalistik

Newsworthy är en nyhetssajt som gör lokal journalistik baserat på data. Vi är datajournalister som analyserar och tolkar världen på siffror, snarare än tyckande.

Allt vi gör sker ur ett lokalt perspektiv. Alla artiklar lokalanpassas ner på kommun- och länsnivå.