Allt färre tar första sprutan – små förändringar i vaccinationstäckningen i Skellefteå
Skellefteå kommun | Corona |
Vaccinationstäckningen ökar något i tre områden i Skellefteå. Det visar Folkhälsomyndighetens nya, uppdaterade siffror.
Höjningen av vaccinationstäckning i landet börjar plana ut. Andelen som fått en första spruta ligger nu relativt still månad för månad. Mellan februari och mars ökade täckningen bara i en femtedel av de knappt 6 000 områden landet delats upp i. På många håll förklaras det förstås av att täckningen redan är hög, men det finns 365 platser i landet där mer än en fjärdedel av den vuxna befolkningen fortfarande inte tagit första sprutan.
Den senaste mätningen gjordes i början av den nationella vaccinationsveckan vilket gör att resultatet av den inte syns i statistiken än.
Det finns fortfarande ett glapp mellan de mest och minst vaccinerade områdena i Skellefteå, men det fortsätter att minska. I mars var skillnaden nio procentenheter, vilket är en procentenhet mindre än månaden innan.

Sedan i augusti har Folkhälsomyndigheten tagit fram geografiskt mer finkorning statistik över vaccinationstäckningen. Det här är den åttonde uppdatering av läget, som bygger på uppgifter från mitten av mars.
Den senaste månaden har andelen som fått en dos vaccin ökat i tre av 50 områden i Skellefteå. I samtliga fall rör det sig om en ökning på en eller ett par procentenheter.


I alla områden i Skellefteå har minst tre av fyra vuxna fått en första dos och även de minst vaccinerade områdena har relativt hög vaccinationstäckning. Lägst vaccinationstäckning finns i Boliden tätort, delar av Skelleftehamn och delar av Moröhöjden-Morö backe centrum där 88 procent av den vuxna befolkningen fått minst en dos.
Högst vaccinationstäckning i kommunen finns i delar av Degerbyn-Prästbordet och delar av Norra Morö backe, där 97 procent av den vuxna befolkningen fått en dos.

I hela Västerbottens län är andelen vaccinerade i det minst vaccinerade området 78 procent. I Västra Götaland och Dalarna finns de minst vaccinerade områdena i augusti som ökat mest sedan dess. Det handlar om delar av Kronogårds Torg-Frälsegården i Trollhättan och Tjärna Ängar i Borlänge, där andelen som fått en dos ökat med 26 procentenheter.