Vilhelmina har minst andel dubbel­vaccinerade i länet

Vilhelmina kommun | Corona |
Så framskrider vaccineringen i Vilhelmina kommun.
Sadegh Nikgostar, Wikimedia Commons (CC BY-SA 4.0)

Här är de senaste siffrorna om hur vaccineringen mot covid-19 går i Vilhelmina kommun och Västerbottens län.

Totalt har 5 111 personer i Vilhelmina fått sin första vaccindos fram till vecka tio, enligt Nationella vaccinationsregistret. Det innebär att 89 procent av befolkningen fått minst en dos. Det är en ganska genomsnittlig andel. Hammarö kommun har vaccinerat flest i hela landet (95 procent).

5 000 personer eller 87 procent av alla i befolkningen i Vilhelmina har tagit en andra dos.

Personer över 18 år rekommenderas en tredje dos, tre månader efter den andra. I Vilhelmina har totalt 3 491 personer fått påfyllnadsdosen. Det motsvarar 66 procent av den vuxna befolkningen (18 år och äldre).

Graf över andel vaccinerade

I hela Västerbottens län har 93 procent av befolkningen har fått en första dos.

Färre vaccindoser än förra veckan i Västerbottens län

Förra veckan delades totalt 2 805 vaccindoser ut i Västerbottens län. Det är färre än veckan innan (−1 778 doser). Till största delen rör det sig om tredje dosen, ungefär nio av tio av de som vaccinerades förra veckan fick påfyllnadsdosen. Följande bild visar utvecklingen vecka för vecka.

Graf över vaccinerade per vecka

Nio av tio över 80 år har fått tredje dosen

Äldre personer är betydligt mer sårbara för det nya coronaviruset än yngre. Därför har äldre prioriterats i vaccineringen. De äldsta var också först ut att erbjudas en tredje påfyllnadsdos. I Vilhelmina har hittills 446 personer – eller 92 procent av 80-plussarna – fått en tredje spruta. Det placerar Vilhelmina i mittenskiktet av landets kommuner.

Rekommendationen om en tredje dos har sedan utökats till att gälla alla över 18 år i prioritetsordning.

Graf över vaccinerade per åldersgrupp

Flest vaccinationer i juni i Västerbottens län

I massvaccinationens mest intensiva fas, i juni, delades som mest mer än 21 000 vaccindoser i veckan ut i Västerbottens län. I takt med att de flesta fått sina första doser minskade tempot. Regeringen har gett Folkhälsomyndigheten i uppdrag att inför en nationell vaccinationsvecka under vecka 11.

Med dagens tempo, baserat på antalet som fått en första dos de senaste två veckorna, skulle det dröja 22 månader innan alla fått ett stick.

Västerbottens län har vaccinerat fler än de flesta

Totalt har 7 813 111 personer i hela Sverige fått minst en dos, vilket motsvarar 87 procent av landets befolkning, till och med den 17 mars. 85 procent har fått bägge doserna.

Graf med andel vaccinerade per region

Skillnaden mellan olika kommuner är betydande. Kommunen som vaccinerat störst andel är Hammarö kommun (95 procent). Samtidigt har Botkyrka kommun endast vaccinerat 71 procent.

Andel vaccinerade per kommun i Västerbottens län
KommunEn dos (%)Två doser (%)
Dorotea9493
Umeå9392
Skellefteå9391
Norsjö9392
Lycksele9291
Robertsfors9291
Vännäs9290
Nordmaling9291
Bjurholm9291
Storuman9190
Malå9188
Sorsele9089
Åsele9089
Vindeln9088
Vilhelmina8987

Lokal, datadriven journalistik

Newsworthy är en nyhetssajt som gör lokal journalistik baserat på data. Vi är datajournalister som analyserar och tolkar världen på siffror, snarare än tyckande.

Allt vi gör sker ur ett lokalt perspektiv. Alla artiklar lokalanpassas ner på kommun- och länsnivå.