Över 1 000 doser i Västernorrlands län: Så är läget i Ånge

Ånge kommun | Corona |
Så framskrider vaccineringen i Ånge kommun.
Tim Reckmann, Wikimedia Commons (CC-BY-2.0)

Här är de senaste siffrorna om hur vaccineringen mot covid-19 går i Ånge kommun och Västernorrlands län.

Totalt har 7 375 personer i Ånge fått sin första vaccindos fram till vecka tio, enligt Nationella vaccinationsregistret. Det innebär att 90 procent av befolkningen fått minst en dos. Det är en större andel än i de flesta andra kommuner. Hammarö kommun har vaccinerat flest i hela landet (95 procent).

7 192 personer eller 88 procent av alla i befolkningen i Ånge har tagit en andra dos.

Personer över 18 år rekommenderas en tredje dos, tre månader efter den andra. I Ånge har totalt 5 326 personer fått påfyllnadsdosen. Det motsvarar 70 procent av den vuxna befolkningen (18 år och äldre). Ånge tillhör den tredjedel av kommunerna som nått längst i landet.

Graf över andel vaccinerade

I hela Västernorrlands län har 90 procent av befolkningen har fått en första dos.

Färre vaccindoser än förra veckan i Västernorrlands län

Förra veckan delades totalt 1 767 vaccindoser ut i Västernorrlands län. Det är färre än veckan innan (−1 849 doser). Till största delen rör det sig om tredje dosen, ungefär sju av tio av de som vaccinerades förra veckan fick påfyllnadsdosen. Följande bild visar utvecklingen vecka för vecka.

Graf över vaccinerade per vecka

Nio av tio över 80 år har fått tredje dosen

Äldre personer är betydligt mer sårbara för det nya coronaviruset än yngre. Därför har äldre prioriterats i vaccineringen. De äldsta var också först ut att erbjudas en tredje påfyllnadsdos. I Ånge har hittills 639 personer – eller 94 procent av 80-plussarna – fått en tredje spruta. Det är en större andel än i de flesta andra kommuner.

Rekommendationen om en tredje dos har sedan utökats till att gälla alla över 18 år i prioritetsordning.

Graf över vaccinerade per åldersgrupp

Flest vaccinationer i juni i Västernorrlands län

I massvaccinationens mest intensiva fas, i juni, delades som mest mer än 20 000 vaccindoser i veckan ut i Västernorrlands län. I takt med att de flesta fått sina första doser minskade tempot. Regeringen har gett Folkhälsomyndigheten i uppdrag att inför en nationell vaccinationsvecka under vecka 11.

Med dagens tempo, baserat på antalet som fått en första dos de senaste två veckorna, skulle det dröja 618 månader (över 51 år) innan alla fått ett stick.

Västernorrlands län har vaccinerat fler än de flesta

Totalt har 7 813 111 personer i hela Sverige fått minst en dos, vilket motsvarar 87 procent av landets befolkning, till och med den 17 mars. 85 procent har fått bägge doserna.

Graf med andel vaccinerade per region

Skillnaden mellan olika kommuner är betydande. Kommunen som vaccinerat störst andel är Hammarö kommun (95 procent). Samtidigt har Botkyrka kommun endast vaccinerat 71 procent.

Andel vaccinerade per kommun i Västernorrlands län
KommunEn dos (%)Två doser (%)
Örnsköldsvik9290
Härnösand9189
Sundsvall9088
Ånge9088
Timrå9088
Kramfors8887
Sollefteå8886

Lokal, datadriven journalistik

Newsworthy är en nyhetssajt som gör lokal journalistik baserat på data. Vi är datajournalister som analyserar och tolkar världen på siffror, snarare än tyckande.

Allt vi gör sker ur ett lokalt perspektiv. Alla artiklar lokalanpassas ner på kommun- och länsnivå.