I Vadstena finns störst andel dubbel­vaccinerade

Vadstena kommun | Corona |
Så framskrider vaccineringen i Vadstena kommun.
Sadegh Nikgostar, Wikimedia Commons (CC BY-SA 4.0)

Här är de senaste siffrorna om hur vaccineringen mot covid-19 går i Vadstena kommun och Östergötlands län.

Totalt har 6 251 personer i Vadstena fått sin första vaccindos fram till vecka två, enligt Nationella vaccinationsregistret. Det innebär att 94 procent av befolkningen fått minst en dos. Det är en större andel än i de flesta andra kommuner. Hammarö kommun har vaccinerat flest i hela landet (94 procent).

6 170 personer eller 92 procent av alla i befolkningen i Vadstena har tagit en andra dos. Det är den högsta siffran i landet.

Den tredje dosen redovisas än så länge separat. Den senaste uppgiften för Vadstena gäller till och med 18 januari, då totalt 3 842 personer fått påfyllnadsdosen. Det motsvarar 61 procent av den vuxna befolkningen (18 år och äldre). Vadstena är den kommun som nått näst längst landet.

Graf över andel vaccinerade

I hela Östergötlands län har 88 procent av befolkningen har fått en första dos.

Fler vaccindoser än förra veckan i Östergötlands län

Förra veckan delades totalt 20 122 vaccindoser ut i Östergötlands län. Det är fler än veckan innan (+7 147 doser). Till största delen rör det sig om tredje dosen, ungefär nio av tio av de som vaccinerades förra veckan fick påfyllnadsdosen. Följande bild visar utvecklingen vecka för vecka.

Graf över vaccinerade per vecka

Nio av tio över 80 år har fått tredje dosen

Äldre personer är betydligt mer sårbara för det nya coronaviruset än yngre. Därför har äldre prioriterats i vaccineringen. De äldsta var också först ut att erbjudas en tredje påfyllnadsdos. I Vadstena har hittills 636 personer – eller 87 procent av 80-plussarna – fått en tredje spruta. Det är den sjätte största andelen i landet.

Rekommendationen om en tredje dos har sedan utökats till att gälla alla över 18 år i prioritetsordning. Den andra gruppen var personer över 65 år och personal på särskilt boende och i hemtjänst. i Vadstena har 90 procent av alla över 65 år fått en tredje dos. Det är den näst högsta siffran i landet.

Graf över vaccinerade per åldersgrupp

Flest vaccinationer i juni i Östergötlands län

I massvaccinationens mest intensiva fas, i juni, delades som mest mer än 34 000 vaccindoser i veckan ut i Östergötlands län. I takt med att de flesta fått sina första doser minskade tempot. Nu pågår vaccinationen av 12-15-åringar och utdelningen av tredje dosen. Regeringen har gett Folkhälsomyndigheten i uppdrag att inför en nationell vaccinationsvecka under vecka 11.

Med dagens tempo, baserat på antalet som fått en första dos de senaste två veckorna, skulle det dröja 20 månader innan alla fått ett stick.

Graf men framskrivning av andel vaccinerade

Den här grafen ska dock läsas med en nypa salt. Syftet är enbart att illustrera nuvarande takt, inte att förutspå läget.

Östergötlands län håller ett genomsnittligt tempo

Totalt har 7 810 521 personer i hela Sverige fått minst en dos, vilket motsvarar 86 procent av landets befolkning, till och med den 20 januari. 83 procent har fått bägge doserna.

Graf med andel vaccinerade per region

Skillnaden mellan olika kommuner är betydande. Kommunen som vaccinerat störst andel är Hammarö kommun (94 procent). Samtidigt har Botkyrka kommun endast vaccinerat 70 procent.

Andel vaccinerade per kommun i Östergötlands län
KommunEn dos (%)Två doser (%)
Ödeshög8886
Ydre9088
Kinda9291
Boxholm9290
Åtvidaberg9290
Finspång8886
Valdemarsvik8887
Linköping9088
Norrköping8583
Söderköping9189
Motala8987
Vadstena9492
Mjölby9189

Metod och kommentarer

Data över vaccinerade per kommun och län rapporteras in till Nationella vaccinationsregistret och publiceras av Folkhälsomyndigheten. Den uppdateras varje torsdag med data fram till föregående söndag.

Befolkningen avser här personer födda 2009 och tidigare om inte något annat anges. Tidigare har en mindre del av befolkningen räknats, vilket gör att andelen vaccinerade minskat något jämfört med tidigare rapporter.

Det faktiska antalet vaccinationer är något högre än siffrorna som finns inrapporterade, på grund av eftersläpning i rapporteringen.

Efterregistrering görs vilket betyder att uppgifterna i registret uppdateras löpande även bakåt i tiden.

Nationella siffror över antal vaccinerade publiceras också av Folkhälsomyndigheten men uppdateras lite oftare, varje tisdag till fredag.

Lokal, datadriven journalistik

Newsworthy är en nyhetssajt som gör lokal journalistik baserat på data. Vi är datajournalister som analyserar och tolkar världen på siffror, snarare än tyckande.

Allt vi gör sker ur ett lokalt perspektiv. Alla artiklar lokalanpassas ner på kommun- och länsnivå.