Nu har 85 procent fått två doser vaccin i Strängnäs

Strängnäs kommun | Corona |
Så framskrider vaccineringen i Strängnäs kommun.
MDGovpics, Wikimedia Commons (CC-BY-2.0)

Här är de senaste siffrorna om hur vaccineringen mot covid-19 går i Strängnäs kommun och Södermanlands län.

Totalt har 28 753 personer i Strängnäs fått sin första vaccindos fram till vecka två, enligt Nationella vaccinationsregistret. Det innebär att 89 procent av befolkningen fått minst en dos. Det är en ganska genomsnittlig andel. Hammarö kommun har vaccinerat flest i hela landet (94 procent).

27 666 personer eller 85 procent av alla i befolkningen i Strängnäs har tagit en andra dos.

Den tredje dosen redovisas än så länge separat. Den senaste uppgiften för Strängnäs gäller till och med 18 januari, då totalt 13 110 personer fått påfyllnadsdosen. Det motsvarar 45 procent av den vuxna befolkningen (18 år och äldre).

Graf över andel vaccinerade

I hela Södermanlands län har 87 procent av befolkningen har fått en första dos.

Fler vaccindoser än förra veckan i Södermanlands län

Förra veckan delades totalt 14 577 vaccindoser ut i Södermanlands län. Det är fler än veckan innan (+3 883 doser). Till största delen rör det sig om tredje dosen, ungefär nio av tio av de som vaccinerades förra veckan fick påfyllnadsdosen. Följande bild visar utvecklingen vecka för vecka.

Graf över vaccinerade per vecka

Åtta av tio över 80 år har fått tredje dosen

Äldre personer är betydligt mer sårbara för det nya coronaviruset än yngre. Därför har äldre prioriterats i vaccineringen. De äldsta var också först ut att erbjudas en tredje påfyllnadsdos. I Strängnäs har hittills 1 884 personer – eller 84 procent av 80-plussarna – fått en tredje spruta. Det placerar Strängnäs i mittenskiktet av landets kommuner.

Rekommendationen om en tredje dos har sedan utökats till att gälla alla över 18 år i prioritetsordning. Den andra gruppen var personer över 65 år och personal på särskilt boende och i hemtjänst. i Strängnäs har 86 procent av alla över 65 år fått en tredje dos.

Graf över vaccinerade per åldersgrupp

Flest vaccinationer i juni i Södermanlands län

I massvaccinationens mest intensiva fas, i juni, delades som mest mer än 24 000 vaccindoser i veckan ut i Södermanlands län. I takt med att de flesta fått sina första doser minskade tempot. Nu pågår vaccinationen av 12-15-åringar och utdelningen av tredje dosen. Regeringen har gett Folkhälsomyndigheten i uppdrag att inför en nationell vaccinationsvecka under vecka 11.

Med dagens tempo, baserat på antalet som fått en första dos de senaste två veckorna, skulle det dröja 18 månader innan alla fått ett stick.

Graf men framskrivning av andel vaccinerade

Den här grafen ska dock läsas med en nypa salt. Syftet är enbart att illustrera nuvarande takt, inte att förutspå läget.

Södermanlands län håller ett genomsnittligt tempo

Totalt har 7 810 521 personer i hela Sverige fått minst en dos, vilket motsvarar 86 procent av landets befolkning, till och med den 20 januari. 83 procent har fått bägge doserna.

Graf med andel vaccinerade per region

Skillnaden mellan olika kommuner är betydande. Kommunen som vaccinerat störst andel är Hammarö kommun (94 procent). Samtidigt har Botkyrka kommun endast vaccinerat 70 procent.

Andel vaccinerade per kommun i Södermanlands län
KommunEn dos (%)Två doser (%)
Vingåker8986
Gnesta8683
Nyköping8987
Oxelösund8986
Flen8581
Katrineholm8886
Eskilstuna8682
Strängnäs8985
Trosa8986

Metod och kommentarer

Data över vaccinerade per kommun och län rapporteras in till Nationella vaccinationsregistret och publiceras av Folkhälsomyndigheten. Den uppdateras varje torsdag med data fram till föregående söndag.

Befolkningen avser här personer födda 2009 och tidigare om inte något annat anges. Tidigare har en mindre del av befolkningen räknats, vilket gör att andelen vaccinerade minskat något jämfört med tidigare rapporter.

Det faktiska antalet vaccinationer är något högre än siffrorna som finns inrapporterade, på grund av eftersläpning i rapporteringen.

Efterregistrering görs vilket betyder att uppgifterna i registret uppdateras löpande även bakåt i tiden.

Nationella siffror över antal vaccinerade publiceras också av Folkhälsomyndigheten men uppdateras lite oftare, varje tisdag till fredag.

Lokal, datadriven journalistik

Newsworthy är en nyhetssajt som gör lokal journalistik baserat på data. Vi är datajournalister som analyserar och tolkar världen på siffror, snarare än tyckande.

Allt vi gör sker ur ett lokalt perspektiv. Alla artiklar lokalanpassas ner på kommun- och länsnivå.