Vadstena i Sverige-topp: Här har störst andel fått dos 2

Vadstena kommun | Corona |
Så framskrider vaccineringen i Vadstena kommun.
MDGovpics, Wikimedia Commons (CC-BY-2.0)

Här är de senaste siffrorna om hur vaccineringen mot covid-19 går i Vadstena kommun och Östergötlands län.

Totalt har 6 235 personer i Vadstena fått sin första vaccindos fram till vecka ett, enligt Nationella vaccinationsregistret. Det innebär att 93 procent av befolkningen fått minst en dos. Det är en större andel än i de flesta andra kommuner. Hammarö kommun har vaccinerat flest i hela landet (94 procent).

6 141 personer eller 92 procent av alla i befolkningen i Vadstena har tagit en andra dos. Det är den högsta siffran i landet.

Den tredje dosen redovisas än så länge separat. Den senaste uppgiften för Vadstena gäller till och med 11 januari, då totalt 3 304 personer fått påfyllnadsdosen. Det motsvarar 53 procent av den vuxna befolkningen (18 år och äldre). Vadstena tillhör den tredjedel av kommunerna som nått längst i landet.

Graf över andel vaccinerade

I hela Östergötlands län har 88 procent av befolkningen har fått en första dos.

Nio av tio över 80 år har fått tredje dosen

Äldre personer är betydligt mer sårbara för det nya coronaviruset än yngre. Därför har äldre prioriterats i vaccineringen. De äldsta var också först ut att erbjudas en tredje påfyllnadsdos. I Vadstena har hittills 633 personer – eller 87 procent av 80-plussarna – fått en tredje spruta. Det är den femte största andelen i landet.

Rekommendationen om en tredje dos har sedan utökats till att gälla alla över 18 år i prioritetsordning. Den andra gruppen var personer över 65 år och personal på särskilt boende och i hemtjänst. i Vadstena har 88 procent av alla över 65 år fått en tredje dos. Det är den nionde högsta siffran i landet.

Graf över vaccinerade per åldersgrupp

Östergötlands län håller ett genomsnittligt tempo

Totalt har 7 785 590 personer i hela Sverige fått minst en dos, vilket motsvarar 86 procent av landets befolkning, till och med den 13 januari. 83 procent har fått bägge doserna.

Graf med andel vaccinerade per region

Skillnaden mellan olika kommuner är betydande. Kommunen som vaccinerat störst andel är Hammarö kommun (94 procent). Samtidigt har Botkyrka kommun endast vaccinerat 69 procent.

Andel vaccinerade per kommun i Östergötlands län
KommunEn dos (%)Två doser (%)
Ödeshög8885
Ydre8988
Kinda9290
Boxholm9190
Åtvidaberg9290
Finspång8885
Valdemarsvik8886
Linköping8988
Norrköping8583
Söderköping9189
Motala8987
Vadstena9392
Mjölby9189

Metod och kommentarer

Data över vaccinerade per kommun och län rapporteras in till Nationella vaccinationsregistret och publiceras av Folkhälsomyndigheten. Den uppdateras varje torsdag med data fram till föregående söndag.

Befolkningen avser här personer födda 2009 och tidigare om inte något annat anges. Tidigare har en mindre del av befolkningen räknats, vilket gör att andelen vaccinerade minskat något jämfört med tidigare rapporter.

Det faktiska antalet vaccinationer är något högre än siffrorna som finns inrapporterade, på grund av eftersläpning i rapporteringen.

Efterregistrering görs vilket betyder att uppgifterna i registret uppdateras löpande även bakåt i tiden.

Nationella siffror över antal vaccinerade publiceras också av Folkhälsomyndigheten men uppdateras lite oftare, varje tisdag till fredag.

Lokal, datadriven journalistik

Newsworthy är en nyhetssajt som gör lokal journalistik baserat på data. Vi är datajournalister som analyserar och tolkar världen på siffror, snarare än tyckande.

Allt vi gör sker ur ett lokalt perspektiv. Alla artiklar lokalanpassas ner på kommun- och länsnivå.