Priserna på villor går neråt i 16 av 21 län i Sverige

Så bostadsmarknaden i Sverige.
Jens Finnäs, Newsworthy

En rad län i Sverige ser en prisnedgång på villor. Störst var nedgången i Blekinge och Norrbotten där priserna sjönk med 6 procent.

Det här visar ny statistik från Svensk Mäklarstatistik som Newsworthy har analyserat.

Trots att villapriserna går ner i många kommuner i Sverige, minskar priserna med 2 procent i länet som helhet.

Graf: Prisutveckling för villor i Sverige
Grön stapel betyder att priserna stiger, röd att de sjunker.

Priserna på villor sjunker i 97 av landets kommuner, medan de stiger i 56 (i merparten av de resterande kommunerna redovisas inga prisförändringsuppgifter på grund av få försäljningar). Nedanstående karta visar den geografiska spridningen.

Karta: Prisutveckling för villor kommun för kommun

Sammanlagt såldes 13 435 villor i Sverige mellan oktober och december till ett genomsnittligt pris på 4,0 miljoner kronor. I fjol gjordes 13 903 affärer vid den här tiden på året.

Graf: Antal sålda villor i Sverige

Få försäljningar av bostadsrätter

Mellan oktober och december såldes 30 333 bostadsrätter i Sverige. Det är relativt få sett till aktiviteten på bostadsmarknaden i riket under de senaste tolv månaderna, samt det historiska snittet för den här tiden på året.

Under oktober till december såldes det 2 266 färre bostadsrätter i Sverige än snittet för det senaste året.

De sålda bostadsrätterna i Sverige hade ett genomsnittligt pris på 3,0 miljoner kronor. I fjol gjordes 30 347 affärer vid den här tiden på året.

Graf: Antal sålda bostadsrätter i Sverige

Statistiken visar även på en prisuppgång i Sverige. Medelpriset på försäljningarna av bostadsrätter i riket var 1 procent högre än för tre månader sedan.

Graf: Prisutveckling för bostadsrätter i Sverige
Grön stapel betyder att priserna stiger, röd att de sjunker.

Priserna på bostadsrätter stiger i 65 av landets kommuner, medan de sjunker i 51 (i merparten av de resterande kommunerna redovisas inga prisförändringsuppgifter på grund av få försäljningar). Kartan nedan visar den geografiska spridningen.

Karta: Prisutveckling för bostadsrätter kommun för kommun

Bland länen i Sverige sjunker priserna på bostadsrätter i <15>av 21 län (där det redovisats uppgifter om prisutveckling). Störst var minskningen i Blekinge där priserna sjönk med 9 procent. I Jämtland däremot steg priserna med 12 procent.

Priserna på fritidshus stiger i 21 av 21 län

En rad län i Sverige ser en prisuppgång på fritidshus. Störst var nedgången i Norrbotten där priserna sjönk med 8 procent.

Trots att priserna på fritidshus går upp i många kommuner i Sverige, ökar priserna med 20 procent i länet som helhet.

Graf: Prisutveckling för fritidshus i Sverige
Grön stapel betyder att priserna stiger, röd att de sjunker.

Priserna på fritidshus stiger i 70 av landets kommuner, medan de sjunker i bara en (i merparten av de resterande kommunerna redovisas inga prisförändringsuppgifter på grund av få försäljningar). Kartan nedan visar den geografiska spridningen.

Karta: Prisutveckling för fritidshus kommun för kommun

Sammanlagt såldes 933 fritidshus i Sverige mellan oktober 2021 och december 2021 till ett genomsnittligt pris på 2,5 miljoner kronor. I fjol gjordes 1 110 affärer vid den här tiden på året.

Graf: Antal sålda fritidshus i Sverige

Lokal, datadriven journalistik

Newsworthy är en nyhetssajt som gör lokal journalistik baserat på data. Vi är datajournalister som analyserar och tolkar världen på siffror, snarare än tyckande.

Allt vi gör sker ur ett lokalt perspektiv. Alla artiklar lokalanpassas ner på kommun- och länsnivå.