Trollhättan: Vaccintäckningen i delar av Kronogårds Torg-Frälsegården ökar mest i landet

Trollhättans kommun | Corona |
Karta över vaccintäckning i Trollhättan
Newsworthy

I delar av Kronogårds Torg-Frälsegården i Trollhättan ökar andelen vaccinerade mest i hela Sverige. Det visar Folkhälsomyndighetens nya, uppdaterade siffror.

Glappet mellan de mest och minst vaccinerade områdena i Trollhättan är fortfarande stort, men fortsätter att minska. I december var skillnaden 37 procentenheter, vilket är fyra procentenheter mindre än månaden innan.

Andelen vaccinerade per område

I augusti tog Folkhälsomyndigheten för första gången fram ny, geografiskt mer finkornig statistik över vaccinationstäckningen. Landets 290 kommuner delades in i knappt 6 000 så kallade demografiska statistikområden för att kunna identifiera var de vita fläckarna på vaccinationskartan finns. Nu har en femte uppdatering av läget gjorts, som bygger på uppgifter från slutet av december.

Den senaste månaden har andelen som fått en dos vaccin ökat i 28 av 32 områden i Trollhättan. Störst ökning stod delar av Kronogårds Torg-Frälsegården för. Där ökade andelen vaccinerade med fem procentenheter, en ökning som är större än månaden innan. Det är också den största ökningen i hela landet.

Karta över vaccinationstäckning i Trollhättan

Det finns fortfarande fem områden i Trollhättan där färre än 75 procent av den vuxna befolkningen inte tagit en första dos vaccin. Det är ett färre än i november. Lägst vaccinationsgrad finns i delar av Sylte-Hörlycke-Eriksro, delar av Norra Lextorp-Västra Kronogården-Östra Kronogården och delar av Kronogårds Torg-Frälsegården, där 58 procent tagit första dosen.

Ökningstakten i de minst vaccinerade områdena i Trollhättan är högre än i riket i stort.

Högst vaccinationstäckning i kommunen finns i Halvorstorp och delar av Strömslund-Torsred-Källstorp, där 95 procent av den vuxna befolkningen fått en dos.

Andelen vaccinerade ökar regionernas minst vaccinerade områden – storstäderna hamnar efter

I hela Västra Götalands län har andelen vaccinerade i det minst vaccinerade området höjts med 21 procentenheter sedan i augusti, till 48 procent. Det är den största ökningen i landet, men fortfarande det minst vaccinerade området i landet.

Den lägsta vaccintäckningen i Västra Götalands län finns i delar av Göteborg där 48 procent fått en spruta.

Lokal, datadriven journalistik

Newsworthy är en nyhetssajt som gör lokal journalistik baserat på data. Vi är datajournalister som analyserar och tolkar världen på siffror, snarare än tyckande.

Allt vi gör sker ur ett lokalt perspektiv. Alla artiklar lokalanpassas ner på kommun- och länsnivå.