Hög andel vaccinerade i Smedjebacken – även i de minst vaccinerade områdena

Smedjebackens kommun | Corona |
Karta över vaccintäckning i Smedjebacken
Newsworthy

Andelen vaccinerade i den minst vaccinerade delarna av landet ökar. I Smedjebacken, där vaccinationsgraden i de minst vaccinerade områdena redan var relativt hög, är utvecklingen blygsam.

Sedan i somras tar Folkhälsomyndigheten fram ny, geografiskt mer finkorning statistik över vaccinationstäckningen. Landets 290 kommuner delas in i knappt 6 000 så kallade demografiska statistikområden för att kunna identifiera var de vita fläckarna på vaccinationskartan finns. Den senaste uppdateringen, den tredje i ordningen, bygger på uppgifter från slutet av oktober.

Andelen vaccinerade per område

Det fanns skillnader mellan olika delar av Smedjebacken i augusti, i de minst vaccinerade områdena hade 82 procent av den vuxna befolkningen fått minst en dos, medan motsvarande siffra var 88 i andra delar av kommunen.

Den senaste månaden har andelen som fått en dos vaccin ökat i sju av åtta områden i Smedjebacken. Störst ökning stod Smedjebacken centrum och Smedjebacken Norra för. Där ökade andelen vaccinerade med två procentenheter, en ökning som är mindre än månaden innan.

Karta över vaccinationstäckning i Smedjebacken

I alla områden i Smedjebacken har minst tre av fyra vuxna fått en första dos och även de minst vaccinerade områdena har relativt hög vaccinationstäckning.

Högst vaccinationstäckning i kommunen finns i Söderbärke, där 90 procent av den vuxna befolkningen fått en dos. Skillnaden mellan de mest och minst vaccinerade områdena är oförändrad.

Andelen vaccinerade ökar regionernas minst vaccinerade områden – storstäderna hamnar efter

Den lägsta vaccintäckningen i Dalarnas län finns i delar av Borlänge där 65 procent fått en spruta. De minst vaccinerade områdena i landet finns i Göteborg, där 43 procent har fått en första dos.

Lokal, datadriven journalistik

Newsworthy är en nyhetssajt som gör lokal journalistik baserat på data. Vi är datajournalister som analyserar och tolkar världen på siffror, snarare än tyckande.

Allt vi gör sker ur ett lokalt perspektiv. Alla artiklar lokalanpassas ner på kommun- och länsnivå.