Största prisuppgången på fritidshus i Sverige på sex år

Så bostadsmarknaden i Sverige.
Flickr (PD)

Priserna på fritidshus steg med 20 procent i Sverige under de senaste tolv månaderna. Det är den starkaste prisutvecklingen sedan 2015.

Det här visar ny statistik från Svensk Mäklarstatistik som Newsworthy har analyserat.

Graf: Prisutveckling för fritidshus i Sverige
Grön stapel betyder att priserna stiger, röd att de sjunker.

Priserna på fritidshus stiger i 65 av landets kommuner, medan inga kommuner just nu rapporterar nedgångar (i merparten av de resterande kommunerna redovisas inga prisförändringsuppgifter på grund av få försäljningar). Kartan intill visar den geografiska spridningen.

Karta: Prisutveckling för fritidshus kommun för kommun

Bland länen i Sverige stiger priserna på fritidshus i samtliga län (där det redovisats uppgifter om prisutveckling). Störst var ökningen i Jämtland och Skåne där priserna steg med 29 procent.

Sammanlagt såldes 1 823 fritidshus i Sverige mellan augusti och oktober till ett genomsnittligt pris på 2,3 miljoner kronor. I fjol gjordes 2 054 affärer vid den här tiden på året.

Graf: Antal sålda fritidshus i Sverige

Få försäljningar av bostadsrätter

Mellan augusti och oktober såldes 35 945 bostadsrätter i Sverige. Det är relativt få sett till aktiviteten på bostadsmarknaden i riket under de senaste tolv månaderna, samt det historiska snittet för den här tiden på året.

Under augusti till oktober såldes det 3 366 fler bostadsrätter i Sverige än snittet för det senaste året. Men när vi tar i beaktande att augusti till oktober, också historiskt sett, är tid då det säljs fler bostadsrätter än under resten av året, kan bostadsmarknaden karaktäriseras som förhållandevis lugn.

De sålda bostadsrätterna i Sverige hade ett genomsnittligt pris på 2,9 miljoner kronor. I fjol gjordes 35 725 affärer vid den här tiden på året.

Graf: Antal sålda bostadsrätter i Sverige

Statistiken visar även på en prisuppgång i Sverige. Medelpriset på försäljningarna av bostadsrätter i riket var 2 procent högre än för tre månader sedan.

Graf: Prisutveckling för bostadsrätter i Sverige
Grön stapel betyder att priserna stiger, röd att de sjunker.

Priserna på bostadsrätter stiger i 77 av landets kommuner, medan de sjunker i 46 (i merparten av de resterande kommunerna redovisas inga prisförändringsuppgifter på grund av få försäljningar). Kartan nedan visar den geografiska spridningen.

Karta: Prisutveckling för bostadsrätter kommun för kommun

Bland länen i Sverige stiger priserna på bostadsrätter i 13 av 21 län (där det redovisats uppgifter om prisutveckling). Störst var ökningen i Jämtland där priserna steg med 21 procent. I Örebro däremot sjönk priserna med 4 procent.

Efter uppgång – nu ligger priserna på villor stabilt

Villapriserna stod mellan augusti och oktober i stort sett stilla efter ett år då priserna i snitt ökat med 4 procent.

Graf: Prisutveckling för villor i Sverige
Grön stapel betyder att priserna stiger, röd att de sjunker.

Priserna på villor stiger i 94 av landets kommuner, medan de sjunker i 84 (i merparten av de resterande kommunerna redovisas inga prisförändringsuppgifter på grund av få försäljningar). Kartan intill visar den geografiska spridningen.

Karta: Prisutveckling för villor kommun för kommun

Bland länen i Sverige stiger priserna på villor i åtta av 21 län (där det redovisats uppgifter om prisutveckling). Störst var ökningen i Norrbotten där priserna steg med 6 procent. I Östergötland däremot sjönk priserna med 3 procent.

Sammanlagt såldes 16 161 villor i Sverige mellan augusti och oktober till ett genomsnittligt pris på 4,1 miljoner kronor. I fjol gjordes 16 501 affärer vid den här tiden på året.

Graf: Antal sålda villor i Sverige

Lokal, datadriven journalistik

Newsworthy är en nyhetssajt som gör lokal journalistik baserat på data. Vi är datajournalister som analyserar och tolkar världen på siffror, snarare än tyckande.

Allt vi gör sker ur ett lokalt perspektiv. Alla artiklar lokalanpassas ner på kommun- och länsnivå.