Största prisuppgången på fritidshus i Åre på sex år

Åre kommun | Fastighetspriser |
Så bostadsmarknaden i Åre kommun.
Flickr (PD)

Priserna på fritidshus steg med 29 procent i Åre kommun under de senaste tolv månaderna. Det är den starkaste prisutvecklingen sedan 2015.

Det här visar ny statistik från Svensk Mäklarstatistik som Newsworthy har analyserat.

Även i hela Jämtland ökar priserna på fritidshus. I hela länet noterades en prisuppgång på 29 procent.

Graf: Prisutveckling för fritidshus i Åre kommun
Grön stapel betyder att priserna stiger, röd att de sjunker.

Priserna på fritidshus stiger i 65 av landets kommuner, medan inga kommuner just nu rapporterar nedgångar (i merparten av de resterande kommunerna redovisas inga prisförändringsuppgifter på grund av få försäljningar). Kartan intill visar den geografiska spridningen.

Karta: Prisutveckling för fritidshus kommun för kommun

Bland kommunerna i Jämtlands län stiger priserna på fritidshus i tre av tre kommuner (där det redovisats uppgifter om prisutveckling). Störst var ökningen i Berg där priserna steg med 37 procent. Notera att det på grund av få försäljningar saknas uppgifter om prisförändringar för fritidshus i fem av länets åtta kommuner.

Sammanlagt såldes 32 fritidshus i Åre kommun mellan augusti och oktober till ett genomsnittligt pris på 3,1 miljoner kronor. Det är fler försäljningar än på sex år. I fjol gjordes 14 affärer vid den här tiden på året.

I hela Jämtland såldes 95 fritidshus för i snitt 2,6 miljoner kronor.

Graf: Antal sålda fritidshus i Åre kommun

Få försäljningar av bostadsrätter

Mellan augusti och oktober såldes 103 bostadsrätter i Åre kommun. Det är relativt få sett till aktiviteten på bostadsmarknaden i kommunen under de senaste tolv månaderna, samt det historiska snittet för den här tiden på året.

Under augusti till oktober såldes det 17 färre bostadsrätter i Åre än snittet för det senaste året. Detta trots att bostadsmarknaden under augusti till oktober, historiskt sett, varit förhållandevis aktiv.

De sålda bostadsrätterna i Åre kommun hade ett genomsnittligt pris på 3,8 miljoner kronor. I fjol gjordes 135 affärer vid den här tiden på året.

I hela Jämtland såldes 390 bostadsrätter för i snitt 2,5 miljoner kronor.

Graf: Antal sålda bostadsrätter i Åre kommun

Statistiken visar även på en stor prisuppgång i Åre kommun. Medelpriset på försäljningarna av bostadsrätter i kommunen var 14 procent högre än för tre månader sedan. Även i hela Jämtland ökar priserna på bostadsrätter. I hela länet noterades en prisuppgång på 21 procent.

Graf: Prisutveckling för bostadsrätter i Åre kommun
Grön stapel betyder att priserna stiger, röd att de sjunker.

Priserna på bostadsrätter stiger i 77 av landets kommuner, medan de sjunker i 46 (i merparten av de resterande kommunerna redovisas inga prisförändringsuppgifter på grund av få försäljningar). Nedanstående karta visar den geografiska spridningen.

Karta: Prisutveckling för bostadsrätter kommun för kommun

Bland kommunerna i Jämtlands län stiger priserna på bostadsrätter i två av tre kommuner (där det redovisats uppgifter om prisutveckling). Störst var ökningen i Åre där priserna steg med 14 procent. I Östersund däremot sjönk priserna med 5 procent. Notera att det på grund av få försäljningar saknas uppgifter om prisförändringar för bostadsrätter i fem av länets åtta kommuner.

Få försäljningar av villor

Mellan augusti och oktober såldes 33 villor i Åre kommun. Det är relativt få sett till aktiviteten på bostadsmarknaden i kommunen under de senaste tolv månaderna, samt det historiska snittet för den här tiden på året.

Antalet sålda villor i Åre låg under augusti till oktober på samma nivå som under det senaste året. Men när vi tar i beaktande att augusti till oktober, historiskt sett, är tid då det säljs fler villor än under resten av året, kan bostadsmarknaden karaktäriseras som förhållandevis lugn.

De sålda villorna i Åre kommun hade ett genomsnittligt pris på 4,1 miljoner kronor. I fjol gjordes 27 affärer vid den här tiden på året.

I hela Jämtland såldes 203 villor för i snitt 2,7 miljoner kronor.

Graf: Antal sålda villor i Åre kommun

Statistiken visar även på en kännbar prisuppgång i Åre kommun. Medelpriset på försäljningarna av villor i kommunen var 5 procent högre än för tre månader sedan. I hela Jämtland däremot ligger villapriserna stilla.

Graf: Prisutveckling för villor i Åre kommun
Grön stapel betyder att priserna stiger, röd att de sjunker.

Priserna på villor stiger i 94 av landets kommuner, medan de sjunker i 84 (i merparten av de resterande kommunerna redovisas inga prisförändringsuppgifter på grund av få försäljningar). Kartan intill visar den geografiska spridningen.

Karta: Prisutveckling för villor kommun för kommun

Bland kommunerna i Jämtlands län stiger priserna på villor i tre av tre kommuner (där det redovisats uppgifter om prisutveckling). Störst var ökningen i Östersund där priserna steg med 7 procent. Notera att det på grund av få försäljningar saknas uppgifter om prisförändringar för villor i fem av länets åtta kommuner.

Tabeller

Försäljningar av villor i Jämtlands län
KommunPrisutveckling
(3 månader)
Antal försäljningar (senaste 3 månaderna)Medelpris (kr)
Berg 101,2 miljoner
Bräcke 130,7 miljoner
Härjedalen 180,9 miljoner
Krokom+1 % 322,3 miljoner
Ragunda 80,8 miljoner
Strömsund 110,7 miljoner
Åre+5 % 334,1 miljoner
Östersund+7 % 783,6 miljoner
Om det gjorts färre än 20 affärer under tidsperioden redovisar Svensk Mäklarstatistik inga uppgifter om prisutveckling.
Försäljningar av bostadsrätter i Jämtlands län
KommunPrisutveckling
(3 månader)
Antal försäljningar (senaste 3 månaderna)Medelpris (kr)
Berg 352,9 miljoner
Bräcke 0
Härjedalen+4 % 563,4 miljoner
Krokom 21,8 miljoner
Ragunda 0
Strömsund 0
Åre+14 % 1033,8 miljoner
Östersund−5 % 1941,4 miljoner
Om det gjorts färre än 20 affärer under tidsperioden redovisar Svensk Mäklarstatistik inga uppgifter om prisutveckling.
Försäljningar av fritidshus i Jämtlands län
KommunPrisutveckling
(12 månader)
Antal försäljningar (senaste 3 månaderna)Medelpris (kr)
Berg+37 % 121,9 miljoner
Bräcke 10,2 miljoner
Härjedalen+33 % 303,3 miljoner
Krokom 101,3 miljoner
Ragunda 0
Strömsund 30,9 miljoner
Åre+29 % 323,1 miljoner
Östersund 71,7 miljoner
Notera att vi för fritidshus redovisar prisutveckling över 12 månader. Om det gjorts färre än 20 affärer under de senaste tolv månaderna redovisar Svensk Mäklarstatistik inga uppgifter om prisutveckling.

Lokal, datadriven journalistik

Newsworthy är en nyhetssajt som gör lokal journalistik baserat på data. Vi är datajournalister som analyserar och tolkar världen på siffror, snarare än tyckande.

Allt vi gör sker ur ett lokalt perspektiv. Alla artiklar lokalanpassas ner på kommun- och länsnivå.