Få försäljningar av bostadsrätter i Region Gotland

Region Gotland | Fastighetspriser |
Så bostadsmarknaden i Region Gotland.
Jens Finnäs, Newsworthy

Mellan augusti och oktober såldes 189 bostadsrätter i Region Gotland. Det är relativt få sett till aktiviteten på bostadsmarknaden i kommunen under de senaste tolv månaderna, samt det historiska snittet för den här tiden på året.

Under augusti till oktober såldes det 22 färre bostadsrätter i Region Gotland än snittet för det senaste året. Detta trots att bostadsmarknaden under augusti till oktober, historiskt sett, varit förhållandevis aktiv.

Det här visar ny statistik från Svensk Mäklarstatistik som Newsworthy har analyserat.

De sålda bostadsrätterna i Region Gotland hade ett genomsnittligt pris på 2,5 miljoner kronor. I fjol gjordes 237 affärer vid den här tiden på året.

Graf: Antal sålda bostadsrätter i Region Gotland

Statistiken visar även på en prisnedgång i Region Gotland. Medelpriset på försäljningarna av bostadsrätter i kommunen var 3 procent lägre än för tre månader sedan.

Graf: Prisutveckling för bostadsrätter i Region Gotland
Grön stapel betyder att priserna stiger, röd att de sjunker.

Priserna på bostadsrätter stiger i 77 av landets kommuner, medan de sjunker i 46 (i merparten av de resterande kommunerna redovisas inga prisförändringsuppgifter på grund av få försäljningar). Nedanstående karta visar den geografiska spridningen.

Karta: Prisutveckling för bostadsrätter kommun för kommun

Få försäljningar av villor

Mellan augusti och oktober såldes 103 villor i Region Gotland. Det är relativt få sett till aktiviteten på bostadsmarknaden i kommunen under de senaste tolv månaderna, samt det historiska snittet för den här tiden på året.

Under augusti till oktober såldes det tre fler villor i Region Gotland än snittet för det senaste året. Men när vi tar i beaktande att augusti till oktober, också historiskt sett, är tid då det säljs fler villor än under resten av året, kan bostadsmarknaden karaktäriseras som förhållandevis lugn.

De sålda villorna i Region Gotland hade ett genomsnittligt pris på 4,2 miljoner kronor. I fjol gjordes 116 affärer vid den här tiden på året.

Graf: Antal sålda villor i Region Gotland

Statistiken visar även på en kännbar prisuppgång i Region Gotland. Medelpriset på försäljningarna av villor i kommunen var 4 procent högre än för tre månader sedan.

Graf: Prisutveckling för villor i Region Gotland
Grön stapel betyder att priserna stiger, röd att de sjunker.

Priserna på villor stiger i 94 av landets kommuner, medan de sjunker i 84 (i merparten av de resterande kommunerna redovisas inga prisförändringsuppgifter på grund av få försäljningar). Kartan nedan visar den geografiska spridningen.

Karta: Prisutveckling för villor kommun för kommun

Priserna på fritidshus stiger betydligt

Priserna på fritidshus har gått upp i Region Gotland. Medelpriset på försäljningarna under de senaste tolv månaderna visar på en uppgång med 15 procent.

Graf: Prisutveckling för fritidshus i Region Gotland
Grön stapel betyder att priserna stiger, röd att de sjunker.

Priserna på fritidshus stiger i 65 av landets kommuner, medan inga kommuner just nu rapporterar nedgångar (i merparten av de resterande kommunerna redovisas inga prisförändringsuppgifter på grund av få försäljningar). Kartan intill visar den geografiska spridningen.

Karta: Prisutveckling för fritidshus kommun för kommun

Sammanlagt såldes 49 fritidshus i Region Gotland mellan augusti och oktober till ett genomsnittligt pris på 3,4 miljoner kronor. I fjol gjordes 51 affärer vid den här tiden på året.

Graf: Antal sålda fritidshus i Region Gotland

Tabeller

Försäljningar av villor i Gotlands län
KommunPrisutveckling
(3 månader)
Antal försäljningar (senaste 3 månaderna)Medelpris (kr)
Gotland+4 % 1034,2 miljoner
Om det gjorts färre än 20 affärer under tidsperioden redovisar Svensk Mäklarstatistik inga uppgifter om prisutveckling.
Försäljningar av bostadsrätter i Gotlands län
KommunPrisutveckling
(3 månader)
Antal försäljningar (senaste 3 månaderna)Medelpris (kr)
Gotland−3 % 1892,5 miljoner
Om det gjorts färre än 20 affärer under tidsperioden redovisar Svensk Mäklarstatistik inga uppgifter om prisutveckling.
Försäljningar av fritidshus i Gotlands län
KommunPrisutveckling
(12 månader)
Antal försäljningar (senaste 3 månaderna)Medelpris (kr)
Gotland+15 % 493,4 miljoner
Notera att vi för fritidshus redovisar prisutveckling över 12 månader. Om det gjorts färre än 20 affärer under de senaste tolv månaderna redovisar Svensk Mäklarstatistik inga uppgifter om prisutveckling.

Lokal, datadriven journalistik

Newsworthy är en nyhetssajt som gör lokal journalistik baserat på data. Vi är datajournalister som analyserar och tolkar världen på siffror, snarare än tyckande.

Allt vi gör sker ur ett lokalt perspektiv. Alla artiklar lokalanpassas ner på kommun- och länsnivå.