Örebro: Vaccintäckningen i delar av Vivalla ökar mest i landet

Örebro kommun | Corona |
Karta över vaccintäckning i Örebro
Newsworthy

I delar av Vivalla i Örebro kommun ökar andelen vaccinerade mest i hela Sverige. Det visar Folkhälsomyndighetens nya, uppdaterade siffror.

I slutet av augusti tog Folkhälsomyndigheten fram ny, geografiskt mer finkornig statistik över vaccinationstäckningen. Landets 290 kommuner delades in i knappt 6 000 så kallade demografiska statistikområden för att kunna identifiera var de vita fläckarna på vaccinationskartan finns.

Det fanns stora skillnader i Örebro kommun. I vissa delar hade bara 46 procent av den vuxna befolkningen tagit en första dos, att jämföra med 93 procent i andra delar av kommunen.

I slutet av september följde Folkhälsomyndigheten upp vaccinationsgraden. Under september har andelen vaccinerade i de lägst vaccinerade områdena – delar av Vivalla – ökat med mellan åtta och elva procentenheter, till mellan 54 och 57 procent.

Karta över vaccinationstäckning i Örebro

Det finns fortfarande tio områden i Örebro kommun där färre än 70 procent av den vuxna befolkningen inte hade tagit en första dos vaccin. Det är ett färre än i augusti.

Ökningstakten i de minst vaccinerade områdena i Örebro kommun är högre än i riket i stort.

Högst vaccinationstäckning i Örebro kommun finns i delar av Hovsta, där 95 procent av den vuxna befolkningen fått en dos. Glappet mellan de mest och minst vaccinerade områdena har minskat med sex procentenheter sedan i augusti.

Andelen vaccinerade ökar regionernas minst vaccinerade områden – storstäderna hamnar efter

I Örebro län som helhet ökar vaccinationsgraden i de minst vaccinerade områdena snabbare än i riket som stort.

Lokal, datadriven journalistik

Newsworthy är en nyhetssajt som gör lokal journalistik baserat på data. Vi är datajournalister som analyserar och tolkar världen på siffror, snarare än tyckande.

Allt vi gör sker ur ett lokalt perspektiv. Alla artiklar lokalanpassas ner på kommun- och länsnivå.