Borlänge: Vaccintäckningen i Tjärna Ängar ökar mest i landet

Borlänge kommun | Corona |
Karta över vaccintäckning i Borlänge
Newsworthy

I Tjärna Ängar i Borlänge ökar andelen vaccinerade mest i hela Sverige. Det visar Folkhälsomyndighetens nya, uppdaterade siffror.

I slutet av augusti tog Folkhälsomyndigheten fram ny, geografiskt mer finkornig statistik över vaccinationstäckningen. Landets 290 kommuner delades in i knappt 6 000 så kallade demografiska statistikområden för att kunna identifiera var de vita fläckarna på vaccinationskartan finns.

Det fanns stora skillnader i Borlänge. I vissa delar hade bara 49 procent av den vuxna befolkningen tagit en första dos, att jämföra med 91 procent i andra delar av kommunen.

I slutet av september följde Folkhälsomyndigheten upp vaccinationsgraden. Under september har andelen vaccinerade i de lägst vaccinerade områdena – Tjärna Ängar – ökat med elva procentenheter, till 60 procent.

Karta över vaccinationstäckning i Borlänge

Det finns fortfarande ett områden i Borlänge där färre än 70 procent av den vuxna befolkningen inte hade tagit en första dos vaccin. Det är två färre än i augusti.

Ökningstakten i de minst vaccinerade områdena i Borlänge är högre än i riket i stort.

Högst vaccinationstäckning i Borlänge finns i delar av Torsång-Sunnanö-Uvberget-Fågelmyra-Oberget-Ornäs, där 93 procent av den vuxna befolkningen fått en dos. Glappet mellan de mest och minst vaccinerade områdena har minskat med nio procentenheter sedan i augusti.

Andelen vaccinerade ökar regionernas minst vaccinerade områden – storstäderna hamnar efter

I Dalarnas län som helhet ökar vaccinationsgraden i de minst vaccinerade områdena snabbare än i riket som stort.

Lokal, datadriven journalistik

Newsworthy är en nyhetssajt som gör lokal journalistik baserat på data. Vi är datajournalister som analyserar och tolkar världen på siffror, snarare än tyckande.

Allt vi gör sker ur ett lokalt perspektiv. Alla artiklar lokalanpassas ner på kommun- och länsnivå.